J. B. | 19. 4. 2023, 12:05

Svetovna senzacija! Prvi intervju z Michaelom Schumacherjem! V resnici pa ena največjih sramot in prevar v zgodovini novinarstva

Profimedia/Die Aktuelle/fotomontaža

Nemški tednik je poskrbel za zgražanje milijonov po vsem svetu. In bodimo pošteni: kar si je privoščil, je tako zelo neokusno, da bi bilo težko bolj.

Živimo v svetu, v katerem so meje okusnega že zdavnaj padle. Vrednot, ki smo jih nekoč poznali in cenili, pravzaprav ni več. To velja za vse sfere našega življenja in novinarstvo ni izjema. Ne kvaliteta, novodobno merilo uspešnosti so kliki. In marsikdo bi zanje naredil vse. Tudi poteptal človeško dostojanstvo, se posluževal laži in izmišljotin.

Svetovna senzacija pa taka!

Toda bržčas še nihče ni tako zelo presegel meje okusnega kot nemški tabloidni tednik Die Aktuelle. Slednji je na naslovnici svoje najnovejše številke objavil fotografijo nesrečnega nemškega dirkalnega zvezdnika Michaela Schumacherja in jo opremil z "bombastičnimi" besedami.

"Michael Schumacher. Prvi intervju. Svetovna senzacija!"

Številni so nasedli. Toda ne zgolj zaradi naslovnice. Tudi zaradi vsebine, objavljene na dveh straneh. "Moje življenje se je povsem spremenilo," so novinarji tednika zapisali v naslov. In nadaljevali: "Nobenih skromnih, nejasnih in polovičnih stavkov prijateljev, ampak njegovi odgovori. Tukaj je - neverjeten intervju! Z odrešilnimi odgovori na najbolj pereča vprašanja, ki si jih že tako dolgo zastavlja ves svet," je bilo moč prebrati v uvodu.

Izmišljotina brez primere

Vse lepo in prav. Svet zares hrepeni po odgovorih na številna vprašanja. Toda Die Aktuelle ni postregel z njimi. Die Aktuelle se ni pogovarjal z Michaelom Schumacherjem, ki je že vse od smučarske nesreče decembra 2013 dalje skriva pred očmi javnosti. Die Aktuelle je objavil nov intervju. Izmišljen intervju. Intervju, ki so ga "opravili" s pomočjo ... umetne inteligence! Oziroma spletnega programa, ki je "odgovarjal v imenu" Michaela Schumacherja ...

Profimedia

Saj ni res, pa je. Kako nizko gre lahko človeštvo? Tako zelo. Prispevek omenjenega nemškega tednika kakopak močno odmeva, milijoni po vsem svetu se zgražajo, številni so v šoku.

Sramota je premila beseda

"Prispevek je celo za Die Aktuelle zelo predrzen," je prepričan nemški medijski strokovnjak Boris Rosenkranz, eden številnih, ki ne skrivajo ogorčenja. Da povsem upravičeno, ni nikakršnega dvoma. Sramota je tokrat brez dvoma mnogo premila beseda ...

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ