13. 6. 2022, 14:34 | Vir: STA

Pred potovanjem v tujino morate biti pozorni na TO stvar

Profimedia

Poletne počitnice čakamo celo leto, zato se rajši izognite nevšečnostim, ki jih lahko prinese vaša nepazljivost. 

Ministrstvo za notranje zadeve državljanom svetuje, da ob načrtovanju potovanj in poletnih dopustov pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen in veljaven osebni dokument za potovanje

Letos namreč veljavnost poteče skoraj 126.000 osebnim izkaznicam in 58.000 potnim listom. Vlogo za izdajo osebnega dokumenta lahko vložijo na vseh upravnih enotah.

Tamino Petelinšek/STA

Na ministrstvu priporočajo, da se vlogo vloži vsaj deset dni pred dnevom potovanja. V primeru, da posameznik dokument potrebuje hitreje, lahko prosi za prioritetno izdelavo dokumentov. V tem primeru bodo potni list ali osebno izkaznico izdelali in odposlali na pošto v enem delovnem dnevu. Staršem posebej priporočajo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času.

Kaj narediti, če dokument izgubite?

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje dokumenta je potrebno to čim hitreje, najkasneje v osmih dneh ali v osmih dneh po prihodu iz tujine, naznaniti na katerikoli upravni enoti. Pri tem na ministrstvu poudarjajo, da prijava pogrešitve na policijski postaji ne zadošča. "Če tega ne storite, lahko to privede do zlorabe dokumenta in identitete, hkrati pa je to prekršek s predpisano globo od 125 do 400 evrov," so zapisali na spletni strani.

Tamino Petelinšek/STA

Če posameznik ostane brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, to lahko naznani tudi na najbližjem slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu, kjer mu bodo ob predložitvi dveh fotografij izdali potni list za vrnitev. V primeru, da se izgubljeni dokument naknadno najde, ga posameznik ne uporablja več, temveč najdbo sporoči upravni enoti.

Za obisk drugih držav pa je potreben veljaven potni list, opozarjajo na ministrstvu. Določene države ob tem zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več, zato svetujejo, da se pred potovanjem pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa v države z vizumskim režimom na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol