D. D. | 8. 6. 2023, 13:27

Predsednica je na kronanju kralja nosila drago ogrlico, ki jo je Sloveniji podaril arabski knez (cena osupne)

Instagram/Nataša Pirc Musar/posnetek zaslona

Zaposleni na uradu si lahko darilo izposodijo, zaradi visoke vrednosti pa morajo z njim ravnati previdno. 

Kronanja kralja Karla III. v Londonu se je udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je veliko zanimanja vzbudila s svojo opravo. Eleganten moder kostim je dopolnila z nakitom, ki naj bi bil pregrešno drag.

Modni dodatek, ki je kradel poglede mimoidočih, je Slovenija v dar prejela od arabskega kneza. Gre za 35 tisoč evrov vredno darilo, ki ga je urad slovenskega predsednika prejel lani, ko je Sloveniji predsedoval še Borut Pahor.

Emir Tamima bin Hamada Al Tanija je poleg ogrlice podaril tudi uhane, prstan in zapestnico. To je Musarjeva nosila poleg ogrlice, medtem ko se za uhane ni odločila.

Nakit je v lasti države, zato si ga je predsednica le izposodila in ga je morala po uporabi vrniti. Velja namreč pravilo, da se vsa darila, ki jih prejmejo državniki, hranijo v uradu predsednice in se lahko ob predhodni odobritvi predstojnika (torej generalnega sekretarja) dajo v uporabo zaposlenemu na uradu, ki izrazi interes. “Uporabnik darila mora z darilom ves čas uporabe ravnati kot dober gospodar in je odgovoren za njegovo izgubo ali uničenje. Uporabnik mora darilo vrniti uradu,” so za N1 pojasnili iz urada predsednice republike.

Protokolarna darila so razstavljena v predsedniški palači, v depojih Muzeja novejše zgodovine v Pivki in v vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru, del zbirke (približno 700) pa hranijo v uradu. Ker je med njimi veliko unikatnih daril, je skupno vrednost težko določiti, simbolna vrednost pa je za državo neprecenljiva. Iz spoštovanja do državnika in države, v imenu katere je bilo protokolarno darilo podarjeno, protokolarna darila niso namenjena dražbam, še pojasnjuje urad. 

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice