28. 7. 2023, 18:41 | Vir: STA

Predsednica na terenu: kaj jo je najbolj ganilo in kaj je obljubila?

Instagram/Nataša Pirc Musar

 Pirc Musarjeva si je v Vojniku ogledala škodo, ki so jo povzročile nedavne vremenske ujme. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je med ogledom škode seznanila tudi s postopki sanacije in odpravljanja povzročene škode. Poudarila je, da silovita neurja postajajo realnost, zato moramo spremeniti način razmišljanja in odnos do narave.

Tudi o pomoči države

Najprej se je sestala z županom Občine Vojnik Brankom Petretom ter predstavniki občine in regijskega štaba Civilne zaščite. Nato pa si je ogledala več lokacij v Vojniku in Krajevni skupnosti Nova Cerkev, kjer je neurje povzročilo največ škode.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nataša Pirc Musar, PhD (@natasa.pirc.musar)

"Čeprav so za nami težki dnevi, dobim dodatno energijo za delo, ko vidim, kako ljudje po neurjih pomagajo drug drugemu," je dejala. Potrebna bo tudi pomoč države, o čemer sta se pred dnevi na srečanju pogovarjala s predsednikom vlade Robertom Golobom. "Zagotovim lahko, da delajo vse, da bo pomoč prišla hitreje, kot je doslej," je dejala.

"Poudarjam pa, da podobna neurja žal postajajo realnost, zato bomo morali spremeniti način razmišljanja in naš odnos do narave."

Borut Živulović/Bobo

Več milijonska škoda

Ob obisku v Vojniku je Pirc Musarjeva ponovno izrazila tudi iskreno zahvalo gasilcem, pripadnikom Slovenske vojske, Civilne zaščite, policije, županjam in županom ter vsem, ki pomagajo pri odpravljanju posledic naravnih ujm. Županu Branku Petrtetu z ekipo v prihodnje pa je zaželela bolj mirne dni.

Borut Živulović/Bobo

Vojniški župan je v ponedeljek škodo po tokratni vremenski ujmi ocenil na več milijonov evrov, intervencijski stroški pa bodo znašali od 200.000 evrov do pol milijona evrov. Neurje z močnim vetrom je namreč razkrilo strehe na 250 objektih v vojniški občini, podrta drevesa so ponekod ovirala cestno infrastrukturo, težave je povzročala tudi narasla reka Hudinja. Prebivalci nekaterih zaselkov vojniške občine morajo še vedno prekuhavati vodo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol