Rebeka Sivka | 5. 10. 2022, 20:00

Nekateri jo ljubijo, drugi sovražijo: Nina Krajnik o škandalih, ljubezni s starejšim moškim in želji po družini

Aleksandra Saša Prelesnik

Filozofinja, psihoanalitičarka in političarka je razdelila slovensko javnost. Nekateri mediji so jo naslovili kot "usodno žensko" in izpostavili obtožbe o nasilju nad partnerjem, drugi so njeno kandidaturo več kot očitno podprli. Čeprav se o 37-letnici veliko piše, o njenem zasebnem življenju nismo vedeli veliko. Do zdaj ...

Nina Krajnik se je odločila za predsedniško kandidaturo. Čeprav jo večina pozna kot psihoanalitičarko in filozofinjo, ne skriva velike naklonjenosti do politike. Pravi, da je bolj povezana s psihoanalitično politiko in z željo posameznika. Kot mnoge politike tudi njo spremljajo škandali, zaradi katerih je bila v preteklosti v središču medijske pozornosti.

Leta 2019 naj bi napadla 27 let starejšega partnerja, moravškega župana Milana Balažica. Ta je družinski spor istega leta potrdil. Napadla naj bi tudi partnerjevega očeta in partnerjevega nekdanjega sodelavca z občine. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Je res nasilna? 

Krajnikova meni, da je medijski svet v Sloveniji pogosto krut. "Veliko je neresnic in zavajanj. Včasih me preseneti, ko preberem kakšno stvar o sebi, pa bi rekla, da nima nikakršne zveze z mano." Čeprav imajo mediji po njenih besedah svoje interese, dvomov ni - obtožbe o nasilju jo bodo spremljale še nekaj časa. 

Na vprašanje, ali se ima za nasilno osebo, odvrne "mogoče ja, mogoče ne". Tovrstne odzive v njej izzove nepoštenost. "Nasilje ima vedno dva obraza - vsa revolucionarna politična gibanja so do neke mere nasilna. Noben bes verjetno ni kar tako. Jezo, ki se potem skozi nasilje izraža v Sloveniji, zelo dobro razumem."

Aleksandra Saša Prelesnik

Veliko predava na temo nasilja, predvsem na prostoru Balkana - o vojnih travmah, tranzicijskih travmah, kaj sploh nasilje je ...

Rahločutna oseba, ki jo prizadane bolečina drugih

Negativne kritike je ne ganejo. Ima oklep, ki se je oblikoval skozi leta. "Če si v takem poslu, ne samo političnem, ampak tudi akademskem, ki je pogosto žaljiv, potem vidiš, da so te stvari največkrat nesmiselne in da niso proti tebi usmerjene osebno, ampak je to običajno človeško zlo." 

Aleksandra Saša Prelesnik

Dotaknejo se je predvsem osebne zgodbe ljudi in njihova bolečina. Hitreje se zjoče ob komplimentu kot ob negativni kritiki. Solze potoči tudi ob kakšnih čustvenih oddajah, knjigah ali filmih. Ima se za zelo rahločutno osebo.

Skrivnosti, ki jih še ni razkrila javnosti

Čeprav je slovenski medijski svet "zavajal in ustvaril podobo nasilnega karakterja", pa javnost o njenem življenju ne ve prav veliko. 37-letnica je v resnici prava popotnica. Vedno potuje sama, saj ji to daje najbolj dragocene izkušnje. Katero mesto jo je na poti najbolj navdušilo?

Največji pečat je na njej pustil Pariz, kjer je študirala. "Pariz je spoj vsega, predvsem pa imajo tam svoboden odnos do življenja. Ni družbene kontrole, tako kot pri nas, ko se ti vsakdo vmešava v življenje. V Parizu sem se ogromno naučila o sebi in svetu. To je mesto, ki me je spremenilo."

Aleksandra Saša Prelesnik

V mlajših letih je veliko potovala z avtostopom po južni Evropi, večkrat je prespala na letališčih. Zdaj daje prednost udobju, saj vedno manj potuje. V prihodnosti želi obiskati Tibet, Peru in Grenlandijo. Slovenci so ji večkrat dejali, da mora biti previdna, ker potuje sama. Pošali se, da se je več slabih stvari zgodilo v domovini kakor zunaj nje: "Tukaj je travma na travmo."

V tujini se je nekajkrat znašla v nepričakovanih situacijah, tudi političnih. V nevsakdanji situaciji se je na novo leto znašla na otoku Tonga, ko je orkan povsem uničil sosednji otok. Leta 2008 je bila med izbruhom vojne v Gruziji le nekaj kilometrov od mesta, ki je bilo bombardirano.

Nima dovolj časa za bližnje

Čeprav ne potuje več tako pogosto kot včasih, prizna, da še vedno nima dovolj časa za bližnje. "Želim se naučiti organizirati čas tako, da se bolj posvečam ljudem, ki so mi blizu. Zdaj se jim premalo." Njena šibka točka je tudi to, da se jemlje preresno.

"Če imamo malo distance do sebe in znamo nase pogledati malo bolj lahkotno in manj tragično ter resno, potem je vse lažje." Ko jo vprašam, kdo jo največkrat spravi ob živce, se nasmehne in pripomni, da najbolj pogosto razjezi kar sama sebe. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Njen partner, 63-letni Milan Balažic, je njeno pravo nasprotje, saj življenja ne jemlje tako resno. Z njim je v razmerju več kot 15 let. Krajnikova z nasmehom na obrazu pove, da jo zaradi odličnega smisla za humor vedno spravi v dobro voljo.

Skupaj v najtežjih trenutkih

Predstave o ljubezni, ki jih je imela v mlajših letih, so bile povsem drugačne od ljubezni, ki jo je izkusila kasneje. Recept za uspešno zvezo vidi predvsem v zavezništvu med partnerjema. Zaljubljenost vedno zahteva nadgradnjo in ljubezen pomeni biti skupaj v najtežjih trenutkih. "Predstavljala sem si, da je svet romantičen, da ko srečaš nekoga, vse kar gre …"

"Partnerstvo je predvsem stvar dveh, nisi sam. Nikoli ni popolne harmonije med obema. Naučiti se živeti s to neharmonijo, to je prava umetnost." 

Čeprav je njen partner od nje starejši 27 let, starostne razlike nikoli nista videla kot oviro, prej kot prednost. "Vedno sem si želela bolj zrelo osebo, mogoče tudi, ker sem se sama preresno jemala."

Aleksandra Saša Prelesnik

Zaradi velike starostne razlike sta prejela nekaj negativnih komentarjev, a se na njih ne ozirata. Razlikuje se tudi njun okus za filme. Krajnikova je pravi filmofil in obožuje umetniške filme, njen partner pa ima rajši znanstveno fantastiko in akcijo. V prostem času rada skupaj igrata tenis in hodita v hribe. 

Želi posvojiti otroka

37-letnica ima zelo rada otroke. Ne skriva dejstva, da želi v prihodnosti s partnerjem ustvariti družino. "Psihoanalitik Jacques Lacan je dejal, da družina ni stvar krvi, temveč je stvar zavezništva. Je skupnost, na katero se lahko zaneseš." Poleg svojega otroka namerava kakšnega tudi posvojiti, predvsem pa hoče, da se bodo njeni otroci svobodno odločali, kaj želijo početi v življenju.

Aleksandra Saša Prelesnik