N. V. | 24. 4. 2022, 22:46 | Vir: STA

Prej na čelu slovenskega energetskega giganta, zdaj pa Janšo vrgel s fotelja: Kdo je Robert Golob?

Bobo

Da boste vedeli vse o njem ... Predstavljamo novega premierja, ki čaka še na uradno potrditev!

Danes 55-letni Primorec velja za enega vodilnih strokovnjakov za elektroenergetiko v Sloveniji. Leta 1989 je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko, magistriral tri leta pozneje, doktorski naziv pa pridobil leta 1994.

Področje njegovega dela je obratovanje in deregulacija elektroenergetskega sistema (EES) ter prestrukturiranje elektrogospodarstva in trgov električne energije, piše v njegovem življenjepisu, objavljenem na spletni strani Gen-I.

Po končanem doktoratu je kot Fulbrightov štipendist gostoval na Georgia Institute of Technology v Atlanti in se leta 1997 zaposlil kot docent na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko.

Je avtor številnih znanstvenih objav in referatov s področja trgov, optimizacije virov energije in načrtovanja EES. Vodil je številne temeljno raziskovalne in industrijsko-aplikativne projekte za potrebe elektrogospodarstva Slovenije.

Spletna stran Gen-I med njegovimi dosedanjimi izkušnjami navaja tudi mesto izrednega profesorja na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Gen-I

Javnosti je Robert Golob znan predvsem kot dolgoletni direktor energetske družbe Gen-I, z letnim prometom več kot tri milijarde evrov. Na njenem čelu je preživel celih 16 let. 

Zadnji petletni mandat na čelu tega podjetja je dobil leta 2016, 17. novembra lani se mu je iztekel, novega mandata za vodenje družbe pa ni dobil.

Družba Gen-I je ostala brez vodstva, po več kot dveh mesecih jo še vedno vodijo pooblaščenci. Družbeniki (Gen Energija in Gen-EL) se namreč ne uspejo uskladiti o novem vodstvu, začasno upravo naj bi imenovalo sodišče.

Preboj v politiko

V pičlih dveh tednih je v ospredje slovenske politike prišel Robert Golob, dolgoletni poslovnež, ki so ga že zgodaj ob napovedi udejstvovanja na volitvah, videli kot glavnega protikandidata Janeza Janše in morebitnega novega premierja.

Ne brez razloga. Golob pravzaprav ni le skočil v ospredje, ampak se je prebil v politično areno: takoj, ko je prevzel nekdanjo stranko Jureta Lebna in jo preimenoval v Gibanje Svoboda, je sedel na vrhu lestvice vseh javnomnenjskih raziskav.

Napovedal je boj za spremembe v državi in boj za svobodo, s poudarki na podnebni agendi, reševanju zdravstva in medgeneracijskih izzivov.

Afera 15 odstotkov

Golob je na zadnjem političnem soočenju dejal, da so afere, ki so se okrog njega zvrstile v predvolilnem času, glede računov v Romuniji in domnevnih podkupnin iz Črne gore, neresnične in da v to ni vpleten.

Spomnimo, leta 2009 je Golob še kot direktor IGES, brez lastnika, konzorcija Istrabenza in Gorenja, naj bi poskušal zaobiti odločitev vrha Bosne in Hercegovine, da slovenska podjetja ne bodo sodelovala pri 300 milijonov evrov težkem projektu gradnje hidroelektrarn na Neretvi.

Nihad Spahalić, direktor podjetja Intrade Energija, naj bi Golobu takrat dejal: "Robert, prosim te, naredi to zaradi mene. Sprejmi teh 15 odstotkov."

Prikrit bančni račun v tujini

Golob je zanikal morebitne račune v tujini. "Odločno in suvereno lahko zatrdim, da nisem nikoli v življenju imel bančnega računa v tujini, niti nisem imel podjetja v tujini, " je zatrdil Golob.

Po poročanju Siola je le nekaj dni pozneje v javnosti odjeknila informacija o bančnem računu v Romuniji, katerega nosilec je Robert Golob.

Dejal je, da je šlo za zlorabo identitete iz leta 2017, ob razkritju izpiska iz Reifeissen banke, in dodal, da je to ugotovil, ko je šel na Furs.

"Ko sem šel na Furs po potrdilo o tem, da nimam računa v tujini, sem ugotovil, da je nekdo zlorabil mojo identiteto in v nekem zakotnem mestu v Romuniji odprl bančni račun na moje ime. Isti trenutek, ko so moji odvetniki potrkali na vrata te banke, je ta račun zaprla sama," je povedal Golob. 

Za Siol naj bi iz vrha Reifeissen banke pojasnil, da je Golobova trditev nemogoča.

Nov obraz v politiki? Niti ne

Dejansko je Golob skoraj že četrt stoletja prisoten na slovenski politični sceni - sicer večinoma v drugotnih vlogah. V času Janeza Drnovška, med leti 1999 in 2002, je opravljal naloge državnega sekretarja za energetiko, kasneje pa aktiven v strankah Pozitivna Slovenija in SAB.

Golob je aktiven tudi v lokalnem okolju, kot mestni svetnik v Novi Gorici s svojo listo. "Če živiš v skupnosti, se ne moreš obnašati, kot da te ne zanima, kaj se dogaja zunaj meja tvojega doma. Moraš prispevati k skupnemu dobremu, če ne zaradi sebe samega, pa v dobro svojih otrok," je navedel v enem od intervjujev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord