STA | 4. 2. 2023, 09:51

Premier vlade Robert Golob se je odpovedal milijonski nagradi in se že odločil, kdo bo dobil pravo bogastvo

Profimedia

Odločitev je pred časom dvignila veliko prahu in morda se je tudi zato prvi mož slovenske politike odločil za potezo, ki je ne glede na ozadje pohvale vredna.

Predsednik vlade Robert Golob je po neuradnih informacijah Dela podpisal sporazum, s katerim se je odpovedal milijonski nagradi za poslovno uspešnost, ki bi jo prejel kot nekdanji prvi mož družbe Gen-I.

Profimedia

Napovedoval je tudi, da jo bo podaril v dobrodelne namene. Nekateri drugi člani poslovodstva sporazuma še niso podpisali.

Kdaj je Golob podpisal sporazum, da se odpoveduje nagradi, v kabinetu predsednika vlade na poizvedovanje Dela niso odgovorili.

Golob je sicer že januarja lani ob vstopu na politični parket zatrdil, da je pri notarju overil obljubo, da bo nagrado, ki mu ob plači pripada za uspešno poslovanje Gen-I, podaril humanitarnim organizacijam.

Poldrugi milijon evrov bruto

Skladno s pogodbo o oblikovanju variabilnega dela plače mu je pripadlo približno poldrugi milijon evrov bruto nagrade. Za svoje delo do 18. novembra 2021, ko mu je prenehal zadnji petletni mandat na vrhu trgovca z elektriko in pred vstopom v politiko, je fiksni del njegove plače dosegel 200.000 evrov neto, podatke iz letnega poročila Gen-I povzema časnik.

Milos Vujinovic/BOBO

Vendar pa so na decembrski skupščini Gen-I, ki je v večinski lasti države, sprejeli sklep, da se ves razpoložljivi denar porabi za blaženje posledic draginje. Uradno je skupščina - na njej o višini zneska niso govorili - sprejela sklep, da se članom poslovodstva ponudi v podpis sporazum, s katerim se odpovedujejo nagradi.

Nemalo razburjenja

V Gen energiji, ki je solastnica Gen-I, so za Delo povedali, da je sklep skupščine še "v izvajanju", kar po navedbah časnika pomeni, da ga vsi še niso podpisali. Neuradno so na Delu izvedeli, da je Golob sporazum že podpisal.

Predvidene nagrade poslovodstvu družbe za poslovanje s 70 milijoni evrov dobička leta 2021 so zaradi višine zneska povzročile nemalo razburjenja. Nagrada naj bi pripadla tako Golobu kot drugim trem članom uprave, in sicer Igorju Koprivnikarju, Danijelu Levičarju in Andreju Šajnu, ki pa bi jim izplačali nekoliko nižji znesek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol