R.S. | 5. 2. 2023, 16:52

Prešernov dan: kam iti in kaj početi?

Bobo

Za slovenski kulturni praznik javni zavodi in številne nevladne organizacije s področja kulture pripravljajo raznolik program za vse generacije. 

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo letos ponovno na Prešernovem trgu v Ljubljani med 12. in 14. uro potekal tradicionalni 37. recital Prešernove poezije. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo z recitiranjem pesmi Franceta Prešerna počastili slovenski kulturni praznik.

Med nastopajočimi bodo tudi vrhunski dramski umetniki, prejemniki najvišjih državnih in občinskih priznanj. Recital bo ob vsakem vremenu, v živo pa mu boste lahko prisluhnili na valovih programa ARS Radia Slovenija, na spletnih strani RTV SLO in po mestnih ulicah stare Ljubljane.

Nebojša Tejić/STA

Ogled filmov

V mestnem kinu Kinodvor bodo 8. februarja predvajali štiri slovenske filmeMoja Vesna bo bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bodo še dokumentarci Smučarske sanje, Pošvedrani klavir in LGBT_SLO_1984. Vstopnice za brezplačen ogled Moje Vesne bodo od 7. februarja na voljo za prevzem na blagajni kina. Vse filme so v Kinodvoru premierno že predstavili v prisotnosti filmskih ekip, zato vas toplo vabijo tudi k ogledu pogovorov, ki so objavljeni na spletnih straneh posameznega filma.

Brezplačne razstave na ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu so pripravili pester kulturni program z brezplačnimi vodenimi ogledi, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Za najmlajše so ga začinili z interaktivno dogodivščino Pridruži se Zmajski druščini, družbo pa jim bo tega dne delal tudi najstarejši grajski prebivalec – ljubka podgana Friderik.

Profimedia

Na osrednji kulturni praznik si boste lahko vsi obiskovalci brezplačno ogledali stalne razstave Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu v Virtualnem gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

Kaj pripravlja Mestni muzej Ljubljana? 

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo med 10.30 in 17.30 na vsako uro pripravili polurna vodstva po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt. Ob 15., 16. in 17. uri v sklopu LUV festa v organizaciji Turizma Ljubljana poteka Ljubezen do..., brezplačno doživljajsko vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto., ob 17. uri pa bo odprtje razstave Skrivnostni grob brez trupla: emonska grobova iz Argentinskega parka, po kateri vas bosta popeljali dr. Bernarda Županek, kustosinja za antiko, ter Helena Bešter, terenska arheologinja. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord