20. 10. 2022, 12:27 | Vir: STA

Prestižna darila, ki so jih dobili slovenski predsedniki, so prava paša za oči

Stanko Gruden/STA

Eno najbolj nenavadnih daril, ki jih je v času predsedovanja od tujih voditeljev prejel Borut Pahor, sta zagotovo kameli, ki ju je prejel od takratnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Državniki si ob uradnih, delovnih in zasebnih obiskih izmenjajo protokolarna darila, ki so pomembna promocija države. V uradu predsednika republike tako izbirajo darila s slovensko dediščino, pogosto so to tradicionalni izdelki, med manj običajnimi pa je denimo lipicanec. Med prejetimi darili pa je najti miniaturo Tadž Mahala in pozlačeno žogo.

Kot so pojasnili v uradu predsednika republike, izboru daril skupaj s Protokolom RS posvečajo posebno pozornost. "Izbiramo darila, ki poudarjajo slovensko zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino ter dosežke sodobne ustvarjalnosti. Darila so kakovostna in seveda slovenskega porekla," so navedli. Izbor darila je odvisen tudi od funkcije obdarovanca in morebitnih že prejetih daril ter od obdarovančeve narodnosti, vere, interesov oziroma hobijev, kulturnih posebnosti in značilnosti države, iz katere prihaja.

Bobo

Predsednik republike tako podarja skulpture, manjše slike, grafike, knjige, replike, čipke, kristalne izdelke, keramične izdelke, lesene izdelke in druge. Med bolj neobičajnimi darili pa je denimo lipicanec, ki ga je med svojim obiskom v Sloveniji leta 2008, ko je državi predsedoval Danilo Türk, simbolično prejela tedanja britanska kraljica Elizabeta II. Podobno sta si leto pozneje darili simbolično izmenjala tedanji slovenski premier Borut Pahor, ki je ob obisku libijskega voditelja Moamerja Gadafija v dar prejel kameli, Gadafiju pa je podaril lipicanca.

Profimedia

Če darilo preseže določeno vrednost, postane državna last

Vrednost protokolarnih daril je odvisna od funkcije obdarovanca in od tipa obiska. Ob državniških in uradnih obiskih se šefu države izroči darilo, katerega vrednost po sklepu vlade ne sme presegati višine zadnje uradno objavljene bruto povprečne plače na zaposlenega v Sloveniji, vendar so zadnjih nekaj let te vrednosti veliko nižje, so pojasnili v uradu predsednika republike.

Protokolarna darila opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Če vrednost darila presega 75 evrov, postane last države ali lokalne skupnosti. Stroške protokolarnih daril vedno krije Protokol RS.

V uradu predsednika republike prejeta darila, ki postanejo last države, evidentirajo in ustrezno hranijo. Pri tem so v aktualnem mandatu v glavnem hodniku urada predsednika republike v vitrinah tudi razstavili izbor protokolarnih daril, ki jih je Borut Pahor prejel v času obeh mandatov in so tako kot last države na ogled obiskovalcem predsedniške palače. Med njimi sta tudi miniatura znamenitega indijskega mavzoleja Tadž Mahal in pozlačena rokometna žoga, ki so mu jo podarili organizatorji svetovnega prvenstva v rokometu v Katarju.

Zakladnica protokolarnih daril prava paša za oči

Pahor je med številnimi darili, ki so zabeležena v katalogu prejetih daril, objavljenem na spletnih straneh Komisije za preprečevanje korupcije, prejel več portretov, športnih oblačil in opreme, denimo kolo in drsalke, manšetne gumbe in lesen meč.

Tina Kosec/STA

Urad predsednika republike skrbi za shranjevanje daril po preteku mandata predsednika. Večina protokolarnih daril, ki so jih v času svojih mandatov prejeli nekdanji predsedniki republike Milan Kučan, Janez Drnovšek in Danilo Türk, je shranjena v muzejih.

Kot navajajo na spletni strani Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je nacionalna zakladnica predsedniških protokolarnih daril prava paša za oči, saj širok razpon daril sega od porcelanastih, srebrnih in glinenih čajnih ter kavnih servisov, fotografij kronanih glav in predsedniških parov, umetelno izdelanih reliefov iz biserne matice, spominskih kovancev in kristalnih vaz do vrhunskih izdelkov domače obrti (vrhniški pirh, tržiška čevljarska svetila in miniature kurentov), vključeni pa so tudi iskreni otroški izdelki ter številne slike bolj ali manj znanih avtorjev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol