A. B. | 27. 9. 2022, 17:48

FOTO: Prestolnico preplavili plakati v protest proti LGBTQIA+ skupnosti

Luka Dakskobler/Bobo/fotomontaža

Stranka Glas za otroke in družine je v središču Ljubljane organizirala shod pod imenom Velik družinski shod za zaščito otrok in družin pred Državnim zborom. Svoje mnenje nam je med drugim že zaupal Luka Mesec, a kakšne pravice zahtevajo oni?

Državni zbor bo odločal o spremembah Družinskega zakonika, s katerim bi uzakonili posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja in vzpostavili pravno podlago za pripravo šolskih programov, ki bi vključevali vzgojo otrok v smeri razumevanja človekovih pravic na osnovi spolne identitete ter spolne usmerjenosti.

Pripravljen je tudi slovenski priročnik za tovrstno vzgojo z naslovom Ljubezen je ljubezen, a se vsi z njim ne strinjajo.

Predlog, ki ga je v imenu ministrstva podal Luka Mesec je namreč razburil aktivista Aleša Primca, sicer predsednika stranke Glas za otroke in družine. Pred kratkim je ta dejal: "Za naše otroke se bomo borili. Ko bo Državni zbor obravnaval Mesecev sporni predlog družinskega zakonika bomo pred Državnim zborom organizirali velik shod," ki se je danes v prestolnici tudi odvil. 

Svoje misli so zapisali na plakate

Primc je sicer na Twitterju pred shodom opozoril, da je "shod pripravljen v skladu z zakonom," tega pa se je pred Državnim zborom udeležilo veliko državljanov, tudi otrok. Na plakatih, ki so jih v zrak držali udeleženci lahko prebiramo besede kot so: "Otrok potrebuje skrbna in ljubeča očeta in mamo", "Posvojitev otroka ni človekova pravica" in med drugim tudi: "Sem proti, da otroke v šoli učijo, kako spreminjati spol in spolno usmerjenost."

Luka Dakskobler/Bobo/fotomontaža

Na shodu so se sicer zbrali predvsem starejši državljani, ki so glasno vzklikali, ko je na stopnicah pred državnim zborom spregovoril Primc. Ob njem so spregovorili tudi nekateri drugi udeleženci "velikega shoda". 

Luka Dakskobler/Bobo/fotomontaža

Ministru Mescu se zdi shod proti človekovim pravicam "nepojmljivo dejanje".

Pred izvedbo shoda smo se za mnenje obrnili tudi na Luko Meseca. "Gre za nasprotovanje človekovim pravicam, ki jih je nenazadnje potrdilo tudi Ustavno sodišče," je povedal za Metropolitan in poudaril, da protestni shod ne bo vplival na odločitev koalicije o podpori spremembam Družinskega zakonika, s katero uresničujejo ustavno odločbo. 

Bobo

"Obenem pa kljub temu poudarjamo, da je miroljubni protestni shod pravica, ki pripada vsakemu državljanu," je kljub temu povedal.  Za komentar o shodu smo prosili tudi premierja Roberta Goloba, a do objave z njegove strani nismo prejeli odziva.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ