Uredništvo | 6. 2. 2024, 13:13

Pretresi v še eni koalicijski stranki: odhaja viden obraz slovenske politike

Žiga Živulović jr./Bobo

Levica pričakuje, da bo Miha Kordiš v najkrajšem času zapustil poslansko skupino.

Poslanska skupina Levica je sporočila, da so na Mandatno volilno komisijo državnega zbora poslali predlog za razrešitev njihovega poslanca Mihe Kordiša z mesta predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve ter z mesta člana v odborih državnega zbora in v preiskovalni komisiji.

Kordiševo razrešitev soglasno podpirajo poslanci Levice Tatjana Greif, Nataša Sukič, Milan Jakopovič in dr. Matej T. Vatovec. Do odločitve je prišlo zaradi zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodile v času njegove večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru. 

Žiga Živulović jr./Bobo

Miha Kordiš ne uživa več zaupanja štirih poslancev in poslank. Stranka pričakuje, da bo poslansko skupino zapustil, ko se vrne nazaj na delovno mesto. Kordišu so svojo odločitev sporočili danes zjutraj. Po besedah vodje poslanske skupine, Mateja T. Vatovca, Kordiš ni imel resnih protiargumentov ali odziva, pričakujejo pa, da se bo odzval v naslednjih dneh. Kordiš je predstavil svoj pogled na situacijo, s tem pa se je pogovor zaključil. 

Za kakšne pritiske je šlo? "Številni klici, prepričevanja, da se poslanci premislijo glede odločitev, grozil je s posledicami, če ne bo po njegovo. Ne bi šel v podrobnosti, ker menim, da niso pomembni," je povzel Vatovec. Vse se je zapletlo zaradi zavrnjene kandidatke, ki jo je Kordiš želel zaposliti, nato pa je njeno zaposlitev želel doseči z izsiljevanjem. "To so stvari, ki so v nasprotju z duhom demokratičnega socializma, so v nasprotju s kolektivnim delovanjem," je razložil Vatovec.

Napetosti so sicer nastajale nekaj že mesecev, vse od kongresa dalje. V poslansko skupino je vnašal razdor, ki je šibil moč kolektiva, oviral je tudi njihovo delovanje kot koalicijske partnerice. "Občutek imam, da gre predvsem za osebni interes in ne za to, da se stranka okrepi," je Vatovec komentiral Kordišev odnos, ki je v zadnjih dveh tednih postal nesprejemljiv in presegel vse meje

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol