M.P./STA | 21. 7. 2022, 11:55

Nevarnost strupenih delcev v zraku ob požarih: znano je, kako vplivajo na naše zdravje!

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Zrak je zaradi požarov onesnažen tudi z delci PM 2.5, ki veljajo za ene izmed najbolj strupenih. Kaj ti delci povzročajo in na kaj opozarja Arso?

Zaradi požarov, ki divjajo po stari celini in zadnje dni tudi pri nas, je opazno povišanje onesnaženosti zraka z delci PM 2.5. "Dimni delci so ena najbolj strupenih oblik delcev," je nedavno v okoljskem poročilu dejal Athanasios Nenes, atmosferski kemik na švicarskem zveznem inštitutu za tehnologijo v Lozani. 

"Z vdihavanjem povečamo možnosti za nastanek raka," je še povedal. 

V študiji, ki je prejšnji mesec izšla v okviru raziskovalnega programa Univerze Južne Kalifornije, so znanstveniki tudi ugotovili, da je onesnažen zrak ob izjemno vročih dnevih povzročil pet- do šestodstotno povečanje tveganja za smrtnost. Medtem pa kombinacija vročine in večjih požarov v naravi tveganje povečajo za 21 odstotkov

Arso: Ne izpostavljajte se onesnaženju

Na nevarnost delcev v zraku, katerih gostota narašča ob požarih, na Twitterju opozarja tudi Arso. Ob tem so pozvali k spremljanju podatkov o kakovosti zraka ter tudi, da se nikakor ne izpostavljamo onesnaženju.

Kot so še zapisali, so zaradi požara na Krasu občasno na merilnih mestih v Novi Gorici in Solkanu zelo povišane vrednosti delcev v zraku.

Na svoji uradni spletni strani je Arso Slovenija objavil tudi podatke avtomatskih merilnih postaj o kakovosti zraka, ki jim lahko sledite. Ob tem še navajajo, da podatki niso preverjeni, da še niso uradne narave in da imajo za zdaj zgolj informativni pomen.

Arso

Priporočila izdal tudi NIJZ

Nacionalni inštitut za javno zdravje prav tako opozarja, da ob požaru nastanejo različne škodljive snovi, odvisno od materialov, ki jih je zajel ogenj, temperature in drugih pogojev pri gorenju.

Bobo

"Posledice za zdravje so lahko takojšnje ali se pojavijo kasneje, odvisne pa so od vrste onesnaževala, količine, vnesenih v telo, časa in stopnje izpostavljenosti, načina vnosa ter tudi dovzetnosti posameznika," navajajo.

"Plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, smo neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi prek hrane in vode," so zapisali na spletni strani.

Na spletni strani so podali tudi splošna priporočila za ravnanje ob požaru. Kot so zapisali, zaradi zmanjšane kakovosti zraka priporočajo izogibanje pretirani fizični aktivnosti na prostem, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetuje zadrževanje v zaprtih klimatiziranih prostorih. 

Zakaj so delci PM tako škodljivi?

V kurilnem obdobju leta se sicer moramo sprijazniti s tem, da dihamo nekoliko bolj onesnažen zrak. Najbolj problematični so mikroskopski, a prav zaradi tega še bolj nevarni delci, kot so že omenjeni PM 2.5 in PM10, opozarjajo strokovnjaki. 

Miren na Krasu.

Miren na Krasu.

Bobo

Negativni učinek delcev PM na zdravje je odvisen predvsem od koncentracije in od časa izpostavljenosti. Študije kažejo na povezavo med kratkotrajno izpostavljenostjo PM 2.5 in PM10 ter povečano stopnjo umrljivosti predvsem pri bolnikih z obstoječo pljučno ali boleznijo srca in ožilja.

V naših dihalih lahko ti delci sprožijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje. 

Delci v zraku škodljivo delujejo na vse ljudi, še posebej pa so za njihove učinke ranljivi dojenčki in otroci, starejši ljudje, kot že omenjeno ljudje z boleznimi srca in ožilja in tisti z boleznimi dihal (astmo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo) ter pljučni bolniki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord