21. 7. 2022, 11:41 | Vir: STA

Razmere na Krasu se zaostrujejo: to Slovencem sporočajo gasilci!

Facebook Miren Kras (FOTO: Mitja Ambroželj)

Stanje je izredno resno. Ob tem so naši junaki nagovorili narod. Poglejte, kaj so želeli sporočiti z bojišča z ognjenimi zublji.

Na goriškem Krasu je zaradi požara že peti dan zapored stanje izredno resno. Trenutno so aktivna predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh.

Vse več evakuacij vasi

Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Zbirno mesto za prebivalce teh treh vasi je telovadnica v Komnu.

Kakšno je stanje na požarišču?

Požar po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

"Ta požar še zdaleč ni končan," je še dejal Šestan. Poročali smo že, da je to največji požar v zgodovini samostojne Slovenije.

Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. Na terenu je že več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij, gorenjske, celjske, notranjske, savinjske, obalno-kraške in severnoprimorske, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite.

Kdo gasilcem pomaga?

Pomagajo jim tudi helikopterji Slovenske vojske, policije in trije iz tujine, Avstrije, Slovaške in Hrvaške, ter tovorno letalo slovenske vojske pilatus.

Slovenska vojska je zagotovila tudi zdravstveno enoto, pripravljala pa bo tudi tople obroke za gasilce na terenu.

Vse več nalog imajo tudi policisti, predvsem pri evakuaciji ogroženih. V pripravljenosti so tudi reševalci in člani novogoriške ekipe prve pomoči Rdečega križa.

Aktivni so tudi zaposleni na Zavodu za gozdove, ki v prvi vrsti pomagajo gasilcem iz drugih predelov Slovenije pri usmerjanju in gibanju po terenu oziroma po vseh požarnih poteh, ki jih odlično poznajo.

Usklajujejo pa tudi izvajanje sečenj z izvajalci Slovenskih državnih gozdov in drugih na obstoječih požarnih poteh in širitvah koridorjev ter varnostnih posek, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Zahvala

Gasilci in vsi, ki sodelujejo pri intervenciji na Krasu, se zahvaljujejo vsem ljudem za vso skrb in podporo, tudi za poslano hrano, vodo, energijske ploščice, sladkarije.

Ob tem iz štaba operacije sporočajo, da imajo trenutno za vse gasilce na voljo dovolj hrane, tudi tople, vode in energijskih pripomočkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.