J. Z. | 21. 7. 2022, 10:58

Utrujenim gasilcem na pomoč priskočili tudi vojaki: poskrbeli za zdravstveno oskrbo, prenočišča in hrano

Twitter/Slovenska vojska

V gašenje obsežnega požara na Krasu je vključena tudi Slovenska vojska. Tja so poslali helikopter in letala, najbolj izčrpanim na terenu pa po novem pomagajo tudi z reševanjem bolj osnovnih težav, kot sta lakota in utrujenost.

Obsežen požar na Krasu je pod nadzorom. Gašenje je lažje, saj trenutno ni burje in se požar ne širi. Vendar pa nevarnost še ni mimo, ker vremenoslovci napovedujejo, da burja še ni rekla zadnje. 

Okrog 1000 gasilcem na terenu pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske. Sprva so se tja odpravili z letalom in helikopterji, ko pa je narava včeraj pokazala zobe, so tja poslali dodatne ekipe. 

Kako poteka sodelovanje med gasilci in vojaki na terenu, se je na lastne oči včeraj prepričal tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki se je na Kras odpravil s predsednikom vlade Robertom Golobom

Twitter/vlada

"Slovenska vojska sodeluje že ves čas, od včeraj pa sodeluje tudi pri zagotavljanju vode, nastanitev, vpoklicana je vojaška saniteta, opravljali pa bodo tudi pregled s termo kamero z namenom odkrivanja skritih žarišč. Poskrbela pa bo tudi za tople obroke za enote na terenu," je na Facebooku pojasnil Šarec. 

Pomagajo jim tudi z zdravstveno oskrbo in prehrano

Slovenska vojska je pojasnila, da so na pomoč pri gašenju poslali tri helikopterje in letalo, aktivirali so sedem cistern za vodo in skupino zdravstvene oskrbe. Poleg tega pa zagotavljajo tudi 100 nočitev in kar 600 obrokov na dan. 

 

Slovenska vojska bo po potrebi zagotovila tudi pehoto za pomoč. A Šarec opozarja, da ob aktivaciji državnega načrta s strani poveljnika Civilne zaščite vojska ne more posredovati brez zaprosila poveljnika Civilne zaščite.

Šarec obljublja, da bo njegova prioriteta, da se ob aktivaciji državnega načrta aktivira tudi Slovenska vojska, ki ima za take primere izdelane načrte, in zaprosilo poveljnika ne bo potrebno. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol