M. P. | 1. 5. 2022, 14:19

Preverili smo: takšno je stanje na bencinskih črpalkah po zvišanju cen

M.P.

Kot je bilo po vladnem nepodaljšanju zamrznitve cen goriv pričakovati, so prodajalci pogonskih goriv s polnočjo zvišali cene. Kaj so nam povedali na eni večjih ljubljanskih bencinskih črpalk?

Na bencinski črpalki na Celovški cesti v Šiški, ki je odprta 24 ur, so tik pred dvigom cen zabeležili precej veliko gnečo. Avtomobili so čakali v vrstah vse do polnoči, ko so v veljavo stopile nove cene.

M.P.

Kot je bilo pričakovati, je po podražitvi pri njih običajen dan, brez pretiranega obiska.

Zaradi napovedanih podražitev pogonskih goriv so bile v preteklih dveh dneh na bencinskih črpalkah precejšnje vrste, marsikje je zmanjkalo dizelskega goriva.

In kakšne so nove cene?

Cene naftnih derivatov so se v skladu s pričakovanji, na bencinskih servisih v Sloveniji dvignile. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,617 evra, za liter dizla pa 1,817 evra. OMV Slovenije liter 95-oktanskega bencina ponuja za 1,619 evra, dizla pa za 1,824 evra.

MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,617 evra, dizla pa za 1,816 evra.

Za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov se je vlada odločila 14. marca zaradi hudih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen po ruskem napadu na Ukrajino. 

Ob avtocestah še nekolike višje 

Še nekoliko višje so cene na bencinskih servisih ob avtocestah. Na Petrolovih avtocestnih črpalkah je za 95-oktanski bencin zdaj treba odšteti 1,682 evra na liter, na OMV pa 1,697 evra.

Za liter dizla bo na Petrolu treba odšteti 1,876 evra na liter, na avtocestnih črpalkah OMV-ja pa 1,889 evra.

Podražitve so skladne z napovedmi poznavalcev

Kljub nekoliko nižji ceni za sodček nafte v zadnjem mesecu, se to pri maloprodajnih cenah goriva najbrž ne bo poznalo, je pred podražitvijo goriv za Slovenske novice dejal Peter Mizerit iz Primorskih skladov.

"Če vlada ne bo podaljšala 'zamrznitve' cen na bencinskih servisih, je pričakovati določeno podražitev, kot se je to dogajalo v sosednjih državah. Kolikšna bo in ali se izplača zaradi tega čakati v vrstah pred bencinsko črpalko samo zaradi enega tanka, bo pač presodil vsak sam – prav velikih efektov razen nekaj evrov enkratnega prihranka pa s takim početjem ne moremo ustvariti," je še takrat povedal.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ