J. Z. | 10. 8. 2022, 09:41

Previdno: trenutek nepazljivosti se lahko konča tragično

Profimedia

Počitnice so čas, ko se sprostimo in odmislimo skrbi. A če ste ob vodi z otroki, previdnost ne bo odveč. Pozorni bodite predvsem na najmlajše in upoštevajte naslednja priporočila.

Ob obisku bazenov ali plaže z otroki je potrebna posebna previdnost. Utopitve so namreč drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok.

Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta, ki se največkrat utopijo v bazenu ali naravnih vodah. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati, na Facebooku opozarja SloFIT

Staršem priporočajo, da otroka čim prej vpišejo na plavalni tečaj. Malčke tam običajno že takoj na začetku naučijo, kaj je treba narediti, če padejo v vodo, torej da se obrnejo na hrbet in na njej lebdijo.

"Čeprav otrok zna plavati, to še ne pomeni, da se ne more utopiti. Lahko mu spodrsne in pade v bazen ter ob tem z glavo udari ob rob, izgubi zavest in se utopi," opozarjajo. 

Starejši otroci tudi pogosto precenjujejo svoje plavalne sposobnosti, podcenjujejo globino vode in se postavljajo pred vrstniki.

 

Ves čas pozorno opazujte otroka 

Varnost otroka v bližini vode ali v njej zato lahko starši zagotovijo predvsem tako, da ga ves čas pozorno opazujejo in nadzorujejo, pa naj bo to bazen, ribnik, jezero ali napihljivi otroški bazenček. Pri tem morajo imeti majhnega otroka in slabega plavalca vsak trenutek na dosegu rok.

"Niti za trenutek ne dovolimo, da nam mobilni telefon ali karkoli drugega preusmeri pozornosti od otrok, ki so ob vodi ali v njej," opozarjajo. 

Spomnili so, da napihljivi pripomočki (obroč, rokavčki, jopič) ne zagotavljajo varnosti, zato naj jih otroci uporabljajo le pod nadzorom in v družbi odrasle osebe, ki zna plavati. Pred plavanjem ali ko nadzorujejo otroke, ki so v vodi ali ob njej, naj starši ne pijejo alkohola. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol