P.M. | 14. 11. 2022, 06:00

Sanjski nakup se je sprevrgel v nočno moro. Takole so naplahtali slovenske kupce

Profimedia

Potrošniki so naročene izdelke plačali, pošiljka pa ni nikoli prispela. Tržni inšpektorat je objavil seznam spornih strani.

Pravijo, da so v zadnjem mesecu prejeli več prijav potrošnikov, ki so opravili nakupe prek spodaj navedenih spletnih strani:

www.jordanslovenija.co
www.jordansslovenjia.com
www.jordanljubljana.com
www.airjordanslovenija.com
www.drmartensslovenia.com
www.drmartenssi.top
www.adidasyeezyslovenija.com

Po pregledu ocenjujejo, da so vse navedene spletne strani sumljive in da jim ne gre zaupati.

Kako prepoznate lažno spletno trgovino?

Skupno jim je, da skušajo potrošnike zvabiti v hiter nakup bodisi z visokimi popusti ali izredno nizkimi cenami za izdelke, predvsem takšne, ki so priljubljeni med mladimi.

Spletne strani so praviloma prevedene v slovenski jezik. Prevaranti hitro in spretno spreminjajo URL naslove, tako da teh še ni mogoče povezati s spletnimi prevarami. Zato je pri spletnih nakupih potrebno veliko previdnosti.

Profimedia

Nasveti za varen spletni nakup

Na tržnem inšpektoratu so zbrali nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo prepoznati lažno spletno stran. Svetujejo, da vedno poiščite in preverite podatke o prodajalcu. Verodostojni prodajalci imajo na spletni strani običajno objavljene svoje podatke, kot so sedež podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun, s katerim poslujejo.

Možnost plačila po povzetju ne pomeni nujno tudi dodatne varnosti, saj kot smo že omenili, lahko prejmete bistveno drugačen izdelek od pričakovanega ali pa celo prazen paket.

Možnost plačila po povzetju ne pomeni nujno tudi dodatne varnosti, saj kot smo že omenili, lahko prejmete bistveno drugačen izdelek od pričakovanega ali pa celo prazen paket.

Profimedia

Pogosto se zgodi, da med zadetki iskanja določenega izdelka najdete zapisan URL naslov, na primer www.jordansslovenija.com, ko pa nanj kliknete, vas usmeri na spletno stran z drugačnim URL-naslovom.

Poleg tega lahko na družbenih omrežjih in forumih preverite izkušnje, ki jih imajo s podjetjem drugi potrošniki. Preverite lahko tudi domeno spletne strani, to lahko storite na strani whois.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol