A. Ko. | 16. 2. 2023, 06:00

Priložnost za mlade umetnike, ki se želijo uveljaviti, in prvi koraki za oživitev tradicije mecenstva

Profimedia

V prostorih Bankariuma, muzeja bančništva Slovenije, bo zrasla nova umetniška zbirka SEE ART, ki bo predstavljala dela sodobne umetnosti iz Jugovzhodne Evrope. NLB skupina z vlaganjem v odkupe in naročila umetniških del oživlja tradicijo mecenstva. Namen je vključiti umetnike iz vseh držav regije vseh generacij.

Zbirka bo del programa Art, s katerim NLB skupina z vlaganjem v odkupe in naročila umetniških del oživlja tradicijo mecenstva. Prva dela bodo v novonastali galeriji na ogled prihodnjo jesen, cilj projekta pa je vključiti umetnike iz vseh držav regije vseh generacij, zlasti pa mladim umetnikom dati priložnost za uveljavitev. 

Pogovarjali smo se s člani Umetnostnega sveta, ki bo skrbel za zbirko, to so Tevž Logar (Reka), predsednik sveta in neodvisni kustos, urednik in pisec, dr. Mira Gakjina (Skopje), umetnostna zgodovinarka, umetnostna kritičarka, kustosinja in direktorica Muzeja sodobne umetnosti ter Maja Kolarić (Beograd), umetnostna zgodovinarka, kustosinja in direktorica Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu. 

 

dr. Meta Kordiš, dr. Mira Gakjina, Tevž Logar, Maja Kolarić

dr. Meta Kordiš, dr. Mira Gakjina, Tevž Logar, Maja Kolarić

Iztok Lazar

Zbirko SEE ART je zasnovala NLB Skupina, kakšno vlogo imajo banke pri razvoju umetnosti?

Mira Gakjina: Banke običajno vidimo kot varuhe dragocenosti, naših prihrankov in načrtov za boljšo prihodnost. Zato moramo pobudo za ustvarjanje zbirke razumeti kot prizadevanje v smislu varovanja vrednot in izkazovanje posebne skrbi za tisto, kar menimo, da je naša dragocena dediščina.

Kaj pomeni ime nastajajoče zbirke, SEE ART?

Mira Gakjina: Ime se navezuje na Jugovzhodno Evropo, torej Southeast Europe in zbirki daje jasen geografski okvir. Iz tega izhaja, da bo zbirka predstavljala različne kulture, identitete in spomine, ki ob minevanju časa ustvarjajo našo skupno zgodovino. Cilj projekta je izboljšati razumevanje in poznavanje različnih kulturnih okolij, s čimer spodbujamo strpnost ter raznolikost, ob tem pa se porajajo nove trajnostne ideje in dejanja z različnimi izrazi sodobne umetnosti.

Iztok Lazar

Kakšna dela si lahko obetamo v zbirki SEE ART? Boste pri izboru omejevali umetniške medije oziroma prakse?

Maja Kolarić: Ne, zbirka bo zasnovana raznoliko, kar pomeni, da bomo poskušali pokrivati vse medije, od slik, kipov, videa, instalacij, performansov do digitalnih medijev in novih tehnologij, spodbujali bomo tudi inovacije v umetnosti, ki rušijo konvencije in izzivajo meje. Pri politiki zbiranja umetniških del pa bomo uporabili različne metode, ki bodo omogočale širši in poglobljeni pregled nad umetniškim ustvarjanjem: javne razpise, umetniške natečaje in nagrade ter razstave, ki bodo služile kot podlaga za proučevanje novih nakupov in naročil. Namen je, da zbirka ponudi pristno in edinstveno umetniško izkušnjo, ki gledalcu prinaša nova spoznanja in navdihuje.

Iztok Lazar

Zbirka SEE ART bo domovala v nastajajoči galeriji Banakarium, torej bo za javnost odprta?

Tevž Logar: Seveda, zbirka ne bo neka zaprta entiteta, spravljena v trezorju. Umetniško delo je naša skupna dobrina in zato je prav, da je javnosti dostopno. Naše vodilo je, da bo Galerija Bankarium točka srečevanja umetniške zbirke z javnostjo. Ravno to je ena največjih referenc zbirke SEE ART, za primerjavo, nekatere velike banke oziroma druge institucije, tudi v svetovnem merilu, kot sta Erste Bank in Deutsche Telekom, zbirajo umetnine, nimajo pa svojih razstavnih prostorov. Razstavni prostori nam bodo omogočali tudi razvoj različnih programov, ki bodo pokrivali več sklopov, poleg zbirk SEE ART in že obstoječe NLB Umetniške zbirke slovenske umetnosti tudi gostovanja razstav iz javnih ali zasebnih institucij ter različne tematske razstave, ki se navezujejo na vizijo NLB Art programa.

Strategija popularizacije zbirke vsebuje izobraževalne programe za izboljšanje vizualne pismenosti, raziskovalne programe, sodelovanje in vključenost različnih skupnosti, kolektivov, strokovnjakov, publikacij in nomadske umetniške rezidence.

Katere umetnike bo zbirka vabila in nagovarjala k sodelovanju?

Maja Kolarić: Zbirka bo zelo heterogena, saj bo vključevala dela umetnikov iz vse regije, vseh generacij, vključno tistih v vzponu. Smo pred veliko nalogo, saj smo si zadali, da bi morala zbirka predstavljati najznačilnejša umetniška dela iz različnih držav regije, predvsem želimo, da mladi umetniki dobijo priložnost za uveljavitev. 

Iztok Lazar

Umetniška dela, ki bodo izbrana v zbirko, bodo odkupljena. O kolikšnih sredstvih govorite in kdaj predvidoma bo galerija odprta? 

Tevž Logar: NLB Skupina bo za odkup umetniških del za zbirko SEE ART namenila 100 tisoč evrov na leto. Odprtje galerije načrtujemo jeseni naslednje leto, ko bodo na ogled že postavljena prva umetniška dela.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol