STA/M.P. | 1. 12. 2022, 06:00

Pripnimo si rdečo pentljo: pred nami je dan boja proti aidsu

Tina Kosec/Bobo/fotomontaža

Letošnje geslo spodbuja k odpravi neenakosti, ki ovirajo dostop do ukrepov za preprečevanje in zdravljenje okužbe z virusom HIV.

Na prvi decembrski dan obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. V letu 2021 je bilo v Sloveniji prepoznanih skupno 27 novih diagnoz okužbe s HIV, od tega 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Okužba s HIV je za zdaj še neozdravljiva, vendar je z zgodnjim odkrivanjem okužbe in sodobnim zdravljenjem možno dolgoročno preprečevati, da okužba napreduje v resna obolenja. 

Stigma je v naši družbi še vedno zelo prisotna

Kljub nekaterim pozitivnim spremembam je stigma zaradi okužbe s HIV v Sloveniji še vedno prisotna. Ljudje imajo še vedno težave z razkrivanjem svojega statusa v domačem okolju in v zdravstvenem sistemu.

Neredko gre tudi za diskriminacijo v samem zdravstvu, ki jih doživljajo osebe, ki živijo z virusom HIV.

Bolniki zaradi svojega statusa pogosto dlje časa čakajo na zdravstveno obravnavo, kar je zdravstveno povsem neutemeljeno. S težavami se soočajo tudi starostniki, ki zaradi okužbe s HIV ne prejmejo nastanitve v domovih za starejše. Letos je bilo v Sloveniji odpravljeno vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti. 

Možnost prenosa virusa HIV in drugih virusov, ki se prenašajo s krvjo, je predvsem odvisna od spolnega vedenja, ki pa s spolom in spolno usmerjenostjo ni nujno povezano.

Možnost prenosa virusa HIV in drugih virusov, ki se prenašajo s krvjo, je predvsem odvisna od spolnega vedenja, ki pa s spolom in spolno usmerjenostjo ni nujno povezano.

Profimedia

Slovenija je uvedla pomemben preventivni korak

Pravočasno dosmrtno uživanje ustreznih zdravil omogoča kakovostno življenje in skoraj normalno pričakovano življenjsko dobo. Uspešno zdravljena oseba tudi ne more okužiti drugih, zato je testiranje najučinkovitejše orodje za zaustavitev svetovne pandemije, je poudaril Tomaž Vovko z ljubljanske infekcijske klinike.

Kot je izpostavil, je Slovenija v letu 2021 uvedla še en pomemben preventivni korak, ki vodi v obvladovanje pandemije, in sicer testiranje nosečnic na HIV, da bi v prihodnosti preprečili rojstva z virusom okuženih otrok. Z ustreznim zdravljenjem se možnost prenosa na otroka namreč zmanjša na manj kot 0,5 odstotka.

Profimedia

Kako do testa?

Pogostejše testiranje je še posebej pomembno, predvsem pri osebah z visokim tveganje. Testiranje na okužbo s HIV ali z virusoma hepatitisa B in C je na voljo pri izbranem zdravniku.

Posamezniki lahko testiranje na okužbo s HIV izvedejo tudi sami v domačem okolju, testi so na voljo v lekarnah.

V zvezi s temi okužbami je anonimno brezplačno testiranje dostopno tudi na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, samoplačniško testiranje pa je dostopno tudi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. 

Profimedia

Po svetu je lani živelo 38,4 milijona ljudi, okuženih z virusom HIV, od teh se jih je 28,7 milijona zdravilo z antiretrovirusno terapijo. Za posledicami aidsa je lani umrlo 650.000 ljudi. Na novo se je okužilo 1,5 milijona oseb, kažejo zadnji podatki programa Združenih narodov za boj proti HIV in aidsu (UNAIDS). 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord