STA/M.P. | 9. 6. 2022, 07:30

Mario Fafangel že kmalu na čelu NIJZ?

Anže Malovrh/STA

Kot je znano, si je nova vlada s spremembo sklepa o ustanovitvi NIJZ olajšala zamenjavo generalnega direktorja Milana Kreka. Pa bo šlo res zlahka?

Po spremembi sklepa je predvideno, da za čas do imenovanja strokovnega direktorja naloge strokovnega direktorja opravlja vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor, kar je trenutno Milan Krek.

Krek je pred časom dejal, da sam odstopa ne namerava ponuditi. A tik po sestanku z novim zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom, odhoda ni več izključeval.

Po zadnjih informacijah naj bi bilo mesto vršilca dolžnosti strokovnega direktorja namenjeno prvemu epidemiologu Mariu Fafanglu, piše Dnevnik. A dodajajo, da se pri razlagi svojih načrtov nova vladajoča ekipa zapleta.

Direktorski stolček še ni zaseden

Bešič Loredan je po navedbah Dnevnika v petek zatrjeval, da se s Krekom nista pogovarjala o njegovih nadaljnjih korakih. "To bi morali vprašati njega," je novinarjem svetoval ob poizvedovanju o morebitnem Krekovem odstopu.

Ta teden pa je vlada, ki s tem iz Krekovih rok jemlje pristojnosti pri vodenju NIJZ, začrtala novo pot do Krekove zamenjave. 

Vodenje NIJZ bo čez nekaj dni prevzel v. d. strokovnega direktorja, to naj bi postal Mario Fafangel, Kreka pa naj bi na mestu generalnega direktorja zamenjal Branko Gabrovec. Milan Krek ostaja generalni direktor inštituta, a brez pristojnosti za opravljanje strokovnih nalog. 

Strokovnega direktorja po novem imenuje svet zavoda

Vlada je na prvi redni seji prejšnjo sredo spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ in določila, da strokovnega direktorja zavoda imenuje in razrešuje svet zavoda na podlagi javnega razpisa in po predhodnem mnenju strokovnega sveta zavoda.

Kot je razvidno iz omenjenega sklepa, ki so ga STA posredovali iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), mora svet zavoda statut uskladiti v 60 dneh od uveljavitve sklepa. Sklep je začel veljati 2. junija.

Bobo

Prejšnja vlada Janeza Janše je pred tem maja 2021 sprejela spremembo sklepa o ustanovitvi NIJZ, po katerem bi strokovnega direktorja imenoval generalni direktor.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.