5. 5. 2022, 11:17

Ekstremne temperature po svetu, kako pa pri nas?

Profimedia

V Indiji in Pakistanu se prebivalci soočajo z ekstremno vročino, bivanje v takšnih razmerah pa opisujejo kot "pravi pekel". Se vročinski val obeta tudi Sloveniji? 

Danes bo večinoma sončno, sredi dneva in popoldne bo ponekod pihal južni ali jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 stopinj, poroča Agencija RS za okolje.

Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo. Predvsem na severovzhodu bo možna tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, ob morju in na Goriškem okoli 13, najvišje dnevne pa od 14 do 19, na vzhodu do 22 stopinj.

Najvišje temparature so v mesecu maju sicer zabeležili leta 2009 - v kraju Slap pri Vipavi so izmerili 34,8 stopinj

Vreme konec tedna

V soboto bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Verjetnejše bodo v južnih krajih. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V nedeljo bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo posamezne plohe ali nevihte.

Profimedia

Ekstremna vročina drugod po svetu

Na nekaterih območjih Indije in Pakistana pustoši vročinski val. V preteklih dneh so tam izmerili rekordno visoke temperature zraka, zaradi katerih je ogroženih na milijone človeških življenj.

V aprilu je bila povprečna temperatura zraka v severozahodni in osrednji Indiji najvišja v zadnjih 122 letih, odkar izvajajo meritve. V osrednji Indiji je po navedbah indijskega meteorološkega zavoda znašala 37,78 stopinje Celzija, na severozahodu države pa 35,9 stopinj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord