Uredništvo | 21. 2. 2024, 11:32

Zgodila se je še ena napaka: operirali so bolnika, ki raka na prostati ni imel

Profimedia

Zamenjava vzorcev tkiv želodca ni prvi tovrsten dogodek, ki se je pripetil na Inštitutu za patologijo.

Zadnje dni odmeva zgodba o zamenjavi vzorcev tkiv želodca, ki je vodila do operacije napačnega bolnika. Na Onkološkem inštitutu so zaradi zamenjave vzorcev želodec odstranili napačnemu bolniku, kar pomeni, da je zdrav človek ostal brez želodca, rakavi bolnik pa ni prejel zdravljenja.

Izkazalo se je, da to ni prvi takšen dogodek, ki se je pripetil na Inštitutu za patologijo medicinske fakultete - napačno so procesirali tudi vzorec prostate, poroča MMC. Maja 2023 je Inštitut napačno diagnosticiral raka na prostati, kar je vodilo do tega, da so pacienta operirali obsežnejše, kot je bilo potrebno. Raka namreč ni imel.

Profimedia

Bolniku so namreč postavili napačno diagnozo, UKC Ljubljana pa je na osnovi napačnega patološkega izvida ter kliničnih okoliščin in slikovnih izvidov izvedel kirurški poseg, ki je bil obsežnejši, kakor bi bil v primeru negativnega patohistološkega izvida. Pacient je okreval v skladu s pričakovanju.

Inštitut za patologijo medicinske fakultete je na napako pri procesiranju posumil, ko je bila operacija že izvedena. Primer so z vodstvom Urološke klinike in Inštituta za patologijo medicinske fakultete analizirali in sprejeli korektivne ukrepe, o situaciji so takoj tudi obvestili pacienta, ki nadaljuje zdravljenje v Urološki ambulanti UKC Ljubljana.

Javnost o dogodku ni bila obveščena, saj, kot pojasnjuje ministrstvo za zdravje, protokol ne predvideva takojšnjega obveščanja javnosti v primeru zamenjave tkiv.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord