J. Z. | 4. 7. 2022, 15:23 | Vir: STA

Bizarni prizori v hribih: pohodniki v kopalkah in s pivom v roki

Profimedia/PU Kranj/fotomontaža

Gorski reševalci so imeli minuli konec tedna veliko dela z reševanjem pohodnikov iz slovenskih gora, tudi zato, ker se številni na pot niso dobro pripravili. Nekaj se jih je pot odpravilo popolnoma neresno, s čimer so tvegali tudi poškodbe.

Topli dnevi v gore privabijo veliko pohodnikov, vendar jih ima vedno več pomanjkljivo znanje glede rabe opreme za gibanje v gorah, opazen je tudi podcenjujoč odnos do gora, opozarjajo na PU Kranj. Samo v nedeljo je helikopterska ekipa v gorah posredoval štirikrat, reševali so poškodovane pohodnike in psa.

Policija je v nedeljo na območju Triglavskih jezer z naravovarstvenimi nadzorniki Triglavskega narodnega parka in bohinjskimi gorskimi reševalci izvedla preventivno akcijo, v kateri so ugotavljali, kako opremljeni in pripravljeni so pohodniki za turo in kakšno je splošno stanje v gorah.

V akciji, katere namen je v prvi vrsti ozaveščanje o ohranjanju narave in o varnosti v gorah, so preverjali tudi, kako je s parkiranjem na izhodiščih, vožnjo v naravnem okolju in spoštovanjem predpisov o ohranjanju narave.

Neodgovorno in podcenjujoče do gora

Ugotovili so posamezne primere neodgovornega in podcenjujočega odnosa do gora, kot so hoja v kopalkah, v športnih copatih z ravnim podplatom, dizajnerskim mini nahrbtnikom, otroško vrečko za copate ali s pivom v roki, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Pri štirih tujcih so zaznali tudi kampiranje pri Črnem jezeru. Kampiranje je sicer na območju Triglavskega narodnega parka prepovedano.

Policisti, nadzorniki in gorski reševalci ugotavljajo tudi, da je vedno več pohodnikov, ki sicer imajo opremo, nimajo pa znanja o njeni uporabi, kar je enako ali še bolj nevarno, kot če bi bili neustrezno opremljeni. Oprema jim lahko da lažen občutek varnosti, opozarjajo.

Največ nesreč, ko so pohodniki že utrujeni 

Največ nesreč se sicer zgodi pri sestopih, ko so pohodniki že utrujeni, mnogi tudi dehidrirani. Bistvenega pomena zato ostaja priprava na turo in prilagajanje ture svojim zmožnostim, opremi, situacijam. Odzvati se je treba, še preden nastopijo resne težave. Najpogostejši vzroki za nesreče v gorah ostajajo zdrsi in padci ter nepoznavanje terena, onemoglost, padajoče kamenje in bolezenska stanja.

V nedeljo je dežurna ekipa za helikoptersko reševanje s posadko Slovenske vojske v nesrečah posredovala štirikrat. Dva pohodnika sta se poškodovala zaradi zdrsa s poti, in sicer eden na grebenu Košute, druga pa med vzponom po planinski poti iz Lipance na Debelo Peč. Zaradi nepazljivosti se je en planinec poškodoval tudi pri Kranjski koči na Ledinah.

Na območju Komarče, kjer pot poteka po strmem in prepadnem terenu, pa je ekipa z vojaškim helikopterjem pomagala pri reševanju psa. "Okoliščine kažejo, da sta en v drugega skočila psa in oba tudi padla s poti," so zapisali na policiji. En pes je na kraju poginil, drugi pa si je poškodoval nogo. Oba so s helikopterjem prepeljali v dolino. Glede na trenutno zbrana obvestila sta bila oba psa pred dogodkom na povodcu, postopek pa še poteka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord