STA/M.P. | 16. 8. 2022, 14:53

Bo za prelaz Vršič potrebno plačati cestnino? Takole pravijo pristojni ...

Bobo/Wikipedia/fotomontaža

Kot je znano, so ob vrhuncu poletne turistične sezone razmere na našem gorskem prelazu nevzdržne. Preverite, kakšni bi bili lahko ukrepi za reševanje te pereče problematike!

Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je opozoril, da se vsako leto na Vršiču ponavlja ista zgodba. Medtem pa je bilo kljub višku sezone na ostalih območjih kranjskogorske občine omogočeno nemoteno parkiranje.

V Kranjski Gori so prepričani, da obstajajo rešitve

V slovenskem alpskem in smučarskem letovišču že vrsto let opozarjajo državo na nujno ureditev prometne situacije - tako kot se je v letošnjem letu le začela urejati v dolini Vrata.

"Rešitve vendarle so. Jih bodo odgovorni našli tudi za Vršič?"  se sprašuje Veber.

O prometnem kaosu na Vršiču so policisti poročali zlasti v nedeljo. Razlog so bila parkirana vozila na obeh straneh ceste, ki povezuje Zgornjesavsko dolino in Trento.

O prometnem kaosu na Vršiču so policisti poročali zlasti v nedeljo. Razlog so bila parkirana vozila na obeh straneh ceste, ki povezuje Zgornjesavsko dolino in Trento.

Bobo

Avgust je za Vršič neznosen," je še dejal in dodal, da se tega zavedajo. Vendar javni zavod za turizem in kranjskogorskega občina glede tega ne moreta storiti nič, lahko le opozarjata, pravi.

"Ukrepati bi morala država, saj gre za državno cesto"

"Pritisk na ta gorski prelaz je res tako velik, da razen z vzpostavitvijo ustreznega prometnega režima zadeve ni mogoče urediti," je ocenil Veber.

Da bi zagotavljali pretočen in varen promet čez prelaz, bi bilo treba na vrhu urediti parkirišča, postaviti table o prostih parkiriščih, urejati promet z dodatnimi redarji, po vzoru iz tujine bi lahko zaračunavali tudi cestnino, še pravi.

Bobo

"Smo še na Balkanu ..."

Glede urejanja razmer v Vratih, kranjskogorski župan Janez Hrovat medtem pravi: "Letos poleti se je situacija s prepovedjo parkiranja ob cesti in z informativnimi tablami o prostih parkiriščih vendarle začela urejati.

"To je sicer šele začetek prave poti, ampak daleč od tega, da bi bila situacija v Vratih že ustrezna."

"Ampak dokler ne bo fizične zapore in prometnega režima, kot smo si ga zamislili, situacija ne bo dobra. Kljub vsemu smo še vedno na Balkanu in dokler ne bomo spremenili miselnosti, nas samo table ne bodo ustavile," je izpostavil.

Janez Hrovat, kranjskogorski župan pravi, da je situacija z obvestilnimi tablami nekoliko boljša.

Janez Hrovat, kranjskogorski župan pravi, da je situacija z obvestilnimi tablami nekoliko boljša.

Bobo

Sedaj čakajo na soglasje ministrstva za okolje prostor, da se postavijo zapornice in omeji dostop v dolino. Spomnil je, da je občina že vzpostavila tudi avtobusni prevoz iz Mojstrane v Vrata, ta mesec pa je stekla še gradnja novega P&R parkirišča v Mojstrani.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord