Ni. Vu. | 25. 10. 2023, 14:53

Protest pred vlado, na ulicah okrog 1.500 ljudi: "Bom res moral voliti Janšo?!"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Slovensko prestolnico so v sredo spet zasedli protestniki.

Ob 14. uri so se pred poslopjem vlade zbrali predstavniki Sviza, ki ostro nasprotujejo vladnemu predlogu v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, poroča N1. Čeprav naj bi se na protestu zbralo le okoli 1.500 ljudi - gre za profiliran shod, na katerem naj bi se zbrali le sindikalni zaupniki ter po največ trije predstavniki iz posameznega zavoda -, v sindikatu pričakujejo, da bo poslal dovolj močno sporočilo vladi.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je za protest odločil konec septembra, ko so na izredni seji razpravljali o poteku pogajanj o prenovi plačnega sistema ter odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju.  Kot so poudarili na ponedeljkovi novinarski konferenci, imajo namreč občutek, da jih vlada ne jemlje resno.

Protestniki so se opremili s številnimi takšnimi in drugačnimi transparenti, na enem smo lahko med drugim prebrali ironično sporočilo, namenjeno vladi Roberta Goloba: "Bom res moral voliti Janšo?!"

Z novim konkretnejšim predlogom, ki ga je vlada sindikatu predstavila po tritedenski prekinitvi pogajanj sredi septembra, se namreč plačna nesorazmerja, tako predstavniki Sviza, ne odpravljajo. Vladni predlog naj bi plačna nesorazmerja po njihovem mnenju zgolj prenesel v nov plačni sistem. Ponekod, denimo na delovnih mestih v vzgoji, izobraževanju in kulturi, pa naj bi se nesorazmerja celo povečala.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja predlog predvideva tudi izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi ter hkrati poslabšanje prejšnjih vladnih predlogov, ki so že bili na pogajalski mizi. Za sindikat je nesprejemljiv tudi vladni predlog o znižanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do učitelja začetnika, zavračajo pa tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028, saj bi to po njihovem mnenju razvrednotilo predvidena izboljšanja na delovnih mestih v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti v plačni skupini J. Prav tako so proti znižanju števila dni letnega dopusta.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V Svizu so ob napovedi shoda pozvali pristojna ministra, torej ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo in ministrico za kulturo Asto Vrečko, da se opredelita do predloga "razvrednotenja strokovnih nazivov na področju šolstva in kulture". "Ne moremo si predstavljati, da bi ministra lahko s tem soglašala. Preprosto ne verjamemo, da je to mogoče," je na začetku tedna poudaril Štukelj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol