25. 10. 2023, 14:19 | Vir: STA

Preobrat: Šetinc Pašek ostaja poslanka Svobode, sodelavci pa naj bi bili na vhodnih vratih neke druge stranke

Mojca Šetinc Pašek

Profimedia

Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, ki so jo v torek izključili iz stranke, je v današnji izjavi za medije zatrdila, da za zdaj ostaja poslanka poslanske skupine Svoboda, kljub temu, da jo vabijo v drugi dve koalicijski poslanski skupini. Dogajanje na svetu stranke Gibanje Svoboda vidi kot "rdeč karton", o razlogih za izključitev pa ni obveščena.

Šetinc Pašek je uvodoma dejala, da si nikoli ni predstavljala, da se bo znašla v takšni poziciji in da bo morala ugibati o razlogih za izključitev iz stranke, "v katero sem zelo entuziastično vstopila", tako kot mnogi njeni kolegi. "Ker smo si zaželeli drugačne politike, ki smo jo spremljali zadnji mandat vlade Janeza Janše," je dejala.

Do zdaj še ni prejela pisne obrazložitve, zakaj je bila izključena iz stranke. Meni pa, da je šlo pri njeni izključitvi za delovanje generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca in predsednika stranke Roberta Goloba.

Bobo

Gibanje Svoboda kot nogometna ekipa

Zavrača pa očitke Goloba, da naj ne bi "igrala za isto ekipo" in "streljala avtogole". Torkovo dogajanje razume, kot da ji je bil podeljen "rdeč karton", ker "očitno nekdo poslansko skupino dojema zgolj kot nogometno ekipo".
Da je igrala s to ekipo in ji ni nikoli nasprotovala, je poudarila in dodala, da bo tako ravnala tudi naprej. "Morda še z večjo odgovornostjo, zaradi tega, ker bom zdaj končno lahko tudi javno in na glas obrazložila, kaj si o kakšni zadevi, ki v parlament pride, mislim," je dodala. Zatrdila pa je, da je njen glas glede ustavnih sprememb glede imenovanja sodnikov, zagotovljen.

Tudi o njeni zamenjavi na čelu preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, ki jo je napovedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, ni obveščena. "To seveda vodja poslanske skupine lahko predlaga, kdo bo predsednik preiskovalne komisije, pa ne vem in ne želim ugibati," je dejala. So pa ravno danes začeli postopke sprejemanja vmesnega poročila komisije, ki bo sprejet 6. novembra, je dodala.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Socialno-liberalna levosredinska opcija

"Moja intimna izbira je socialno-liberalna levosredinska opcija, tukaj se vidim in tukaj bom politično delovala," je dejala. Dodala je, da je v torek začela prejemati vabila v drugi dve stranki koalicije, po prespani noči pa se je odločila, da ostaja poslanka Svobode. Glede vabil v druge stranke pa je dodala "nikoli ne reci nikoli". Slišala je tudi veliko govoric o več poslancih Svobode, "ki naj bi bili na vhodnih vratih neke druge stranke", je še dejala.

"V politiko sem vstopila zato, da delam dobro za ljudi," je dejala. Na prvo mesto pa postavlja pravno državo, politično integriteto in politično odgovornost, na teh temeljih želi delovati še naprej. To je pričakovala tudi od kolegov v poslanski skupini in Golobove vlade. "Večinoma delujejo tako, nekateri pa ne," je dodala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol