STA/P.M. | 28. 3. 2023, 19:26

Zakon o hitrejšem zaposlovanju tujcev razdvojil koalicijo: kje so razhajanja?

Borut Živulović/Bobo

DZ je novelo podprl, a po mnenju nekaterih ta vsebuje diskriminatoren člen. V prestolnici je potekal tudi shod prosilcev za azil.

Novelo Zakona o tujcih je državni zbor podprl s 45 glasovi za in 31 proti. Podporo so že pred glasovanjem napovedali v poslanskih skupinah Svoboda in SD, izrecno pa ji nasprotujejo v koalicijski Levici, saj da ta nima varovalk pred razbijanjem družin po izteku 18-mesečnega roka za pridobitev znanja slovenskega jezika.

V NSi in SDS so napovedali, da novele ne bodo podprli. Medtem so civilnodružbene organizacije, sindikati in prosilci za azil v središču Ljubljane pripravili protestni shod.

"Znanje slovenščine se zahteva le za družine iz tretjih držav"

Po mnenju poslanke Levice Nataše Sukič bo po 18 mesecih (rok, ki ga zakon določa za pridobitev znanja slovenščine na stopnji A1) sledilo "razbijanje družin". Ob tem se je vprašala, ali bodo poslanci glede tega spet izumljali nove zakonske rešitve, ki bi se jim dalo izogniti na način, da se ta pogoj iz zakona preprosto umakne.

Bobo

Izpostavila je, da zakon zahteva znanje slovenščine zgolj od družinskih članov tujih delavcev tretjih držav, od delavcev pa ne. Nadalje pa znanja slovenščine ne zahteva od delavcev iz članic EU in njihovih družinskih članov, je opozorila Sukičeva.

A so njihov predlog zavrnili

Predlog Levice, da bi se "sporni" člen črtal, so poslanci zavrnili s 63 glasovi proti in 5 glasovi za.

Poslanci so že na ponedeljkovi seji sprejeli dopolnilo, ki določa 18-mesečno prehodno obdobje za začetek uporabe spremenjenih določb za podaljšanje dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine in izdaje dovoljenja za stalno prebivanje.

Kot nov datum začetka je v predlogu novele določen 1. november 2024.

Prosilci za azil menijo, da jih naša država diskriminira in prepočasi odloča o pridobivanju pravice za azil.

Prosilci za azil menijo, da jih naša država diskriminira in prepočasi odloča o pridobivanju pravice za azil.

Borut Živulović/Bobo

S 5 glasovi za in 63 glasovi proti so zavrnili tudi dopolnilo Levice, ki bi rok za pridobitev pravice za združitev z družino iz dveh let skrajšal na eno leto in ga tako uskladil z direktivo Evropskega sveta.

Poslanska skupina koalicijske Levice je v skladu z napovedjo glasovala proti noveli zakona. Poslanci so zavrnili tudi vsa predlagana dopolnila stranke SDS.

Kakšne spremembe prinaša zakon?

Spremembe zakona o tujcih po mnenju vlade prinašajo pozitivne učinke tako za delo upravnih enot kot tudi za slovenske delodajalce in tujce. Po eni strani bodo omogočile hitrejše in enostavnejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi na upravnih enotah. Po drugi strani pa upoštevajo potrebe po zagotavljanju delovne sile iz tujine, so sporočili.

Za tujce bodo po zagotovilih vlade postopki hitrejši in enostavnejši.

Za tujce bodo po zagotovilih vlade postopki hitrejši in enostavnejši.

Bobo

Iz tega razloga novela poenostavlja postopek menjave delodajalca, zamenjave delovnega mesta pri istem delodajalcu ali zaposlitev pri dveh ali več delodajalcih v okviru veljavnega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo. Upravnim enotam ne bo treba več izdajati odločb o pisni odobritvi. Zamenjava bo mogoča že na podlagi podanega soglasja Zavoda za zaposlovanje

Borut Živulović/Bobo

Novela omogoča tudi pospešitev obravnave prošenj tujcev za izdajo enotnega dovoljenja za poklice na področjih zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja.

V Ljubljani protestni shod

Popoldne je potekal protestni shod "proti diskriminatornim ukrepom, povezanim z zakonom o tujcih, in težavam, s katerimi se srečujejo prosilci za azil". Shod so pripravile civilnodružbene organizacije, sindikati in prosilci za azil. Sprehodili so se od Trga republike do Prešernovega trga in opozarjali na diskriminacijo, ki jo prinaša novi zakon.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord