STA/M.P. | 1. 3. 2023, 16:18

Na Trgu republike že drugi shod iniciative Glas upokojencev: kaj zahtevajo?

Luka Dakskobler/Bobo

Tudi tokrat za njim stoji nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar.

Drugi protestni shod iniciative Glas upokojencev poteka natanko mesec dni po prvem, ko je 1. februarja Trg republike pred državnim zborom napolnila večtisočglava množica. Pavel Rupar je že uvodoma zatrdil, da se je tokrat zbralo 28.000 upokojencev, nato je udeležence protesta prosil za molitev za vse bolnike in tiste v domovih za upokojence, ki se protesta niso mogli udeležiti.

Luka Dakskobler/Bobo

Zahtevajo takojšen dvig pokojnin

Tiste, ki so nižje od 1000 evrov, naj se dvignejo za 20 odstotkov, za 15 odstotkov pa naj se dvignejo pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji. Zahtevajo tudi, naj se v ustavo vpišeta pravici do 13. pokojnine in do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Igor Kupljenik/Bobo

Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek. Svoje zahteve so zapisali v zakonski predlog, pod katerega so podpise zbirali tudi na shodu.

"Ignoranca vladajoče koalicije"

Rupar je prepričan, da so s prvim shodom "premaknili miselnost slovenskega prebivalstva, predvsem pa vlade in drugih inštitucij, ki so dolga leta spale, ne bedele nad upokojenci". Kot je ocenil, so se po njihovem prvem shodu v začetku februarja z vprašanjem upokojencev tako začeli ukvarjati tudi tisti, ki se prej niso.

Luka Dakskobler/Bobo

Kot je dejal, so na tokratni shod med drugim povabili premiera Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Zdus prvega shoda ni podprl, pač pa je posvaril pred populizmi in zahteve iniciative označil za nerealne.

Luka Dakskobler/Bobo

Glavni govor je za Ruparjem izvedel neimenovani predstavnik ustanoviteljev iniciative. Zatrdil je, da se še vedno soočajo z ignoranco poslancev vladajoče koalicije, premiera Goloba in resornega ministra Mesca. "Poslali smo jim svoje zahteve, a odgovora nismo dobili," je povedal zbranim. Spomnil je na 5,2 odstotno uskladitev pokojnin, pa tudi na to, da je inflacija več kot 10-odstotna. To je označil kot norčevanje vladajočih.

Igor Kupljenik/Bobo

Rupar pisal predsednici Evropske komisije

Zaradi domnevnih napadov nanj je Rupar že pred nekaj tedni napovedal, da bo vložil štiri tožbe. Kot je dejal, ga v medijih zaničujejo, ponižujejo in blatijo.

Rupar je v nagovoru izpostavil, da nikogar od vabljenih na shod ni bilo, nov shod pa je napovedal za čez mesec dni.

Rupar je v nagovoru izpostavil, da nikogar od vabljenih na shod ni bilo, nov shod pa je napovedal za čez mesec dni.

Luka Dakskobler/Bobo

Zavrnil je očitke o povezavi s stranko SDS in pojasnil, da so s pismom k ukrepanju pozvali predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, saj bi radi, "da evropske institucije preverijo delovanje slovenske medijske krajine".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol