J. Z. | 9. 8. 2022, 09:54

Kakšna bo nova migracijska politika Golobove Slovenije? Janez Janša nad spremembe z vsemi topovi

Bobo/fotomontaža

SDS ostro nasprotuje novemu pristopu k obravnavi migrantov v Sloveniji. Že pripravljajo potezo, ki je v času te vlade še nismo videli.  

Prvak SDS Janez Janša je nakazal, da se nam obeta prva interpelacija v vladi Roberta Goloba. Tarča prve interpelacije bi lahko bila notranja ministrica Tatjana Bobnar, poroča 24ur. Na vprašanje, ali bodo res vložili interpelacijo, so v SDS za 24ur odgovorili le, da tega ne komentirajo. 

In kaj je zmotilo SDS? Moti jih predvsem nova migracijska politika ministrstva za notranje zadeve in odstranjevanje žice z južne meje. To je sicer na mejo postavila vlada Mira Cerarja.

Janez Janša je na Twitterju ministrstvo za notranje zadeve vprašal, kako naj policija varuje davkoplačevalce pred migracijami, če ministrstvo zagovarja, da so legalne in ilegalne migracije isto. Ob tem je uporabil ključnik interpelacija.

Na ministrstvu, ki ga vodi Tatjana Bobnar, pa so medtem na Twitterju odgovorili, da ograje ne morejo zaustaviti migracij. Nezakonite migracije so, kot so dodali, primerljive s predkoronskim letom 2019

Po informacijah spletnega portala N1 je med člani in podporniki SDS završalo tudi, ko je ministrstvo na družbenih omrežjih napovedalo številne aktivnosti v smeri priprave nove migracijske politike, ki bo velik poudarek posvetila varovanju človekovih pravic. 

Na ministrstvu prepričani o uspešnem delu policije

Na notranjem ministrstvu so medtem v odzivu za N1 zapisali, da se bo ministrica Tatjana Bobnar "na vsebino ali očitke interpelacije lahko odzvala, če in ko bo ta vložena"

Dodali pa so še, da "se ministrica interpelacije, ki ji očita solidarnost in spoštovanje človekovih pravic, niti slučajno ne boji".

Ob tem so poudarili, da zakonitih migracij ne enačijo z nezakonitimi in ocenili, da je tu policija zelo uspešna, "kar se kaže v številu prijetih oseb, ki so nezakonito prestopile mejo, in njihovih sprovajalcev".

Tako naj bi policija letos obravnavala 106 primerov, kar je 22 več kot v enakem obdobju lani, v katerih je prijela 130 tihotapcev ljudi.