Uredništvo | 6. 6. 2023, 19:09

Tanja Fajon iz New Yorka: "Danes je en lep dan za Slovenijo, čestitke so se vrstile uro, dve!"

Profimedia

Prek videopovezave je novinarjem odgovarjala na vprašanja o tem, kakšni izzivi zdaj čakajo našo državo.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je uvodoma poudarila, da gre ob izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za nacionalni dosežek ter rezultat trdega dela. Občutke ob velikem uspehu slovenske diplomacije je opisala: "Čutila sem, da se zadnje tedne okrog nas zbira neka pozitivna energija ... gre za neprecenljiv občutek, prijetno sem presenečena, da nam je uspelo zbrati toliko glasov!"

Twitter/Združeni narodi/posnetek zaslona

Do konca napeto!

Ves čas je verjela v izvolitev, vendar "nikoli ne veš, ali se bo kdo od tistih, ki so ti obljubili podporo, v zadnjem času premislil in umaknil ter ali je morda kdo igral dvojno igro in bo dal glas Belorusiji." A na srečo ni bilo tako, "na nas pa je zdaj, da izpolnimo vse, kar smo obljubili," je še dejala.

Slovenija je že v prvem krogu glasovanja v Generalni skupščini ZN dobila 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Na volitvah je premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Twitter/Ministrstvo za zunanje zadeve

Tudi o okrepitvah ekipe

Takoj ob razglasitvi izida so začeli deževati klici s čestitkami, kar je trajalo uro ali dve. Sledili so pogovori s tujimi ministri: "Države že pristopajo k nam in si želijo pogovorov," je prek videopovezave v prvem odzivu povedala ministrica. Kot je dejala, bodo zdaj potrebne okrepitve slovenske diplomatske ekipe.

MZEZ/posnetek zaslona

"V New Yorku je trenutno 13 ljudi, to bomo okrepili, potrebni bodo tudi pogovori, kako izkoristiti ves potencial, ki ga imamo v Sloveniji."

"Današnji dosežek je začetek nove poti za našo državo, pred nami so veliki izzivi, naš domet je zdaj večji, kot je bil domet naše zunanje politike," je zaključila Fajonova pred vrnitvijo v Slovenijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol