K. Ž. | 23. 10. 2023, 15:59

Na Psihiatrični kliniki Ljubljana se vrstijo odstopi: "Ne želim delati z ljudmi, ki prilagajajo resnico"

Profimedia

Na Psihiatrični kliniki Ljubljana je potekal interni strokovni nadzor glede domnevnih primerov nasilja zaposlenih nad pacienti. Zaradi tega se zdaj vrstijo odstopi. 

Pred nekaj meseci so slovenski mediji poročali o nasilju zaposlenih nad pacienti, ki naj bi se odvijalo na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Vodstvo klinike naj bi takrat sprožilo celostno preiskavo, a vendar naj ne bi uspeli dokazati nasilnega vedenja zaposlenih do bolnikov, poroča portal N1. Za omenjeni portal sta spregovorili tudi izredni študentki, ki imata dolgoletne izkušnje v zdravstvu. Kot sta dejali, sta obe že decembra 2022 prijavili fizično nasilje nad pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo, dodatni pridobljeni zapisi pa dokazujejo, da so tudi ostali zaposleni poročali o primerih nasilja.

"Ne želim več delati z ljudmi, ki jim nista pomembni varnost pacientov in kakovost oskrbe in ki lažejo in prilagajajo resnico," je svoj odstop z mesta pomočnice generalnega direktorja pospremila z besedami dr. Jožica Peterka Novak. Kot je dejala, je bila na delovnem mestu deležna trpinčenja, zaradi česar je bila tudi bolniško odsotna. V tem času pa so jo s klinike obvestili, da jo nameravajo z mesta razrešiti.

Po informacijah portala N1 naj bi sicer odstopila tudi namestnica pomočnice.

N1 je za razjasnitev omenjenih navedb povprašalo tudi vodstvo klinike, vendar so se v odgovoru sklicevali na GDPR, češ da dotičnega primera ne smejo komentirati. Dokumenti sicer pričajo, da je predlog za razrešitev Novakove generalnemu direktorju prof. dr. Bojanu Zalarju podala strokovna direktorica klinike prof. dr. Blanka Kores Plesničar. V predlogu za razrešitev Novakove je Plesničarjeva naštela vrsto očitkov: slabo organizacijo dela, neobveščanje vodstva, pomanjkanje nadzora nad zaposlenimi, preveliko odsotnost z delovnega mesta zaradi dopusta in bolniške ter tudi pasivni odnos v času medijskih obtožb o nasilju zaposlenih. Novakova je sicer vse očitke zanikala ter dejala, da želi vodstvo klinike iz nje narediti grešnega kozla.

Kaj je ugotovil interni nadzor? 

Na kliniki je zaradi obtožb o nasilju potekal interni strokovni nadzor, njegove ugotovitve pa vsekakor ne presenečajo. V nadzoru namreč niso ugotovili nikakršnih nepravilnosti. Komisijo za nadzor je sprva imenovala Novakova, kasneje pa jo je Zalar spremenil ter vanjo poleg zdravstvenih delavcev imenoval tudi pravnico in vodjo oddelka za bolnišnično prehrano.

Profimedia

Vodstvo klinike se na vprašanja novinarjem N1 niso odzvali, vse dokler niso razkrili pričevanja o nasilju. Takrat so poslali zapis, kjer so zanikali kakršnekoli primere nasilja: "V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana smo sume o neprimernih, neustreznih ali celo nasilnih dogajanjih vedno vzeli resno. Vse prijave, tudi če so se zgodile z nekajmesečnim ali celo večletnim zamikom, smo obravnavali celostno in sistematično. Vodstvo Univerzitetne psihiatrične klinike v luči ničelne tolerance do nasilja vsem zaposlenim periodično omogoča izobraževanja s področja obvladovanja vedenj in tehnik, ki preprečujejo agresivna vedenja ter obvladovanje jeze. Zaposleni so pri delu s tako občutljivo populacijo ničkolikokrat tudi sami izpostavljeni agresivnim vedenjem pacientov, zato je ključnega pomena, da vsem vpletenim v procesu zdravljenja zagotovimo varnost in podporo," so zapisali v odgovoru za N1.

Izpostavljeni študentki sta tako pričevali o tem, da je zdravstveni tehnik brez povoda večkrat brcnil gospoda z demenco v golen, nato pa ga je še nekajkrat udaril z roko po glavi. Druga študentka, ki je opravljala prakso na oddelku G2 je za N1 dejala, da je zdravstveni tehnik zvil gospe z demenco roko na hrbtu, saj ta ni dovolila študentki, da ji izmeri krvni tlak. Na neprimerno vedenje osebja so med drugim opozorili tudi delovni terapevti, ki so pričevali o grobih tehnikah bujenja bolnikov ter o nestrpnih in nesramnih odnosih.

V svoji izjavi so na kliniki še izpostavili dejstvo, da strokovni nadzor ni potrdil očitanih dogajanj, prav tako naj ne bi nihče od zaposlenih potrdil, da so bili priča nasilju. Študentki sta za omenjeni medij povedali še, da komisija ni opravila razgovora z njima, kljub dejstvu da sta se avgusta strinjali, da se njuni kontaktni podatki posredujejo komisiji. "Ugotovitvam strokovnega nadzora navkljub pa je vodstvo bolnišnice zaposlenim ponovno omogočilo izobraževanje s področja tehnik in vedenja, ki preprečuje agresivno vedenje, pristop do le-tega in obvladovanje jeze," so še sporočili iz klinike.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol