29. 10. 2023, 11:20 | Vir: STA

Nepričakovane težave: poplava v Ptujski bolnišnici tik pred odprtjem nove urgence

Zdravniki pred ptujsko bolnišnico v času epidemije koronavirusa.

Bobo

Odgovoren je izvajalec, ki bo škodo tudi pokril.

Predvidoma decembra bo ptujska bolnišnica kot zadnja v državi odprla dolgo pričakovani urgentni center in tako prebivalcem Spodnjega Podravja omogočila enako zdravstveno obravnavo, kot jo imajo že leta ostali bolniki v Sloveniji. Še pred odprtjem je zaradi napake kletne prostore zalilo, za kar je odgovoren izvajalec, ki bo škodo tudi pokril.
Kot je povedal v. d. direktorja bolnišnice Aleksander Voda, so v začetku oktobra oddali vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja, 9. novembra pa pričakujejo tehnični pregled, po katerem bodo lahko delo v skoraj že v celoti opremljenih novih prostorih začeli decembra. Projekt bo po zagotovilih direktorja zaključen v skladu s finančnimi okvirji iz pogodbe z izbranim izvajalcem, družbo Medicoengineering.

Izvajalec krivdo takoj priznal

Je pa do prvih zapletov prišlo še pred odprtjem, saj je v začetku oktobra poplavilo kletne prostore nove urgence, vzrok za to pa je bil po besedah Vode, da vgrajeni material ni izpolnjeval zahtevanih standardov, zaradi česar je popustila ena o cevi in se je iz nje izlila vroča voda. Zaradi škode bo potrebna tudi menjava podov.

"Izvajalec je svojo krivdo takoj priznal in na lastne stroške začel sanacijo v skladu z ukrepi, ki jih je predlagala stroka," je dejal prvi mož ptujske bolnišnice. Voda verjame, da siceršnja kakovost vgrajenih materialov ne bi smela biti vprašljiva, saj gre nenazadnje za 4,5 milijona evrov vreden projekt.

Večja neznanka je za zdaj še vedno usoda nadgrajenega nadstropja nove urgence, kamor bolnišnica želi seliti zelo dotrajan operacijski blok. Po besedah Vode so bili s prejšnjim vodstvom ministrstva za zdravje oziroma z Alešem Šabedrom že dogovorjeni, da pripravijo potrebno dokumentacijo za nabavo vse potrebne opreme in da bi projekt uvrstili v nacionalni razvojni program za leto 2024.

"Tako je bilo dogovorjeno v začetku junija. Mi smo projekte naročili, ti so zdaj v zaključni izdelavi, potem pa je prišlo do menjav na ministrstvu. Odtlej nismo prejeli nobene informacije, kako je s tem projektom," je dejal Voda. Kot je dodal, se boji, da bi brez denarja ostali vsaj še nekaj časa zaradi sanacije škode po Sloveniji ob poletnih poplavah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol