K. Ž. | 22. 1. 2024, 08:52

Kupili 13 tisoč računalnikov, ti so v skladišču: denar za skladiščenje pa iz davkoplačevalskega žepa

Bobo

Računalniki, ki jih je ambicionzno kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, še vedno ždijo v skladišču, 2500 evrov za skladiščenje pa odteka iz davkoplačevalskega žepa.

Farsa glede 13 tisoč računalnikov, za katere je ministrstvo za digitalno preobrazbo plačalo vrtoglavih 6,5 milijona evrov, se nadaljuje. Tako ministrstvo z Emilijo Stojmenovo Duh na čelu še vedno ne ve, komu bodo računalnike razdelili, ti pa po poročanju 24ur ždijo v skladišču, za katerega davkoplačevalci plačujejo 2500 evrov na mesec.

Interventni zakon je bil sprejet poleti 2023, določili pa so, da bodo računalniško opremo dodelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Zainteresirane občine naj bi po besedah ministrice tudi že takoj dobile to opremo.

Borut Živulović/Bobo

Kje so računalniki?

Računalniki v vrednosti 6,5 milijona evrov trenutno še vedno ždijo v skladišču. Oddali so jih le 39, in medtem ko čakajo na novega lastnika, jim teče garancija. Konec julija je ministrstvo naročilo 10.000 računalnikov, po poplavah pa še dodatnih 3000, čeprav niso imeli podatkov, koliko računalnikov občine pravzaprav potrebujejo. Konkretnejših odgovorov Stojmenova Duh ne podaja, kot je dejala, naj bi mehanizem za razdeljevanje že deloval, a sta njune besede zavrgla njena sekretarja: "Nimamo še jasnega odgovora, kdaj bo ta mehanizem vzpostavljen," je dejal državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc.

Bobo

Obenem pa ministrstvo odgovornost prelaga na druga področja, tako so dejali, da naj bi bil za razdeljevanje računalnikov odgovoren javni štipendijski sklad. "Z ministrstvom za digitalno preobrazbo se zdaj res usklajujemo že dobrega pol leta. Da bodo zagotovili sredstva, resurse. Ampak zadeve je treba uskladiti tako, da bodo imele rep in glavo," je za 24ur dejala direktorica javnega štipendijskega sklada Barbara Leder.

Glede razdeljevanja je med drugim skeptično tudi ministrstvo za delo, saj naj bi računalnik dobili tisti, ki bi prvi zanj zaprosili, kjer bodo seveda na koncu nastradali tisti, ki ga zares potrebujejo.