N. V. | 19. 5. 2023, 20:00

Računate na 'last minute' rezervacijo za poletne počitnice? Za vas imamo slabo novico: takšne ponudbe več ne obstajajo

Profimedia

Še pred nekaj leti je veljalo, da je z rezervacijo pametno počakati do zadnjega. Kaj so glavni razlogi, da se je trend obrnil?

Če je pred 15 ali 20 leti veljalo, da je pametno počakati z rezervacijo za počitnice do zadnjega, saj so takrat turistične agencije znižale cene, to zdaj nikakor več ni modra poteza. Govorili smo s predstavniki za odnose z javnostmi turističnih agencij Palma, Relax, Sonček in Kompas. Vsi se strinjajo: 'last minute' rezervacije več ne obstajajo.

Pripravite se na 'first minute' rezervacije

Letošnje rezervacije poletnih počitnic so se začele že v mesecu decembru, nam pove Nena Kraševec iz Palme. Takrat so v turističnih agencijah na voljo tudi najvišji popusti po 'first minute' cenah. 

Glavni razlog so hitro zakupljene kapacitete, razlaga Jože Režonja iz Relaxa. Če iščete namestitev danes, boste na Jadranu in na Mediteranu v juliju in avgustu težko našli še kakšno prazno sobo ali apartma.

Profimedia

Tisti, ki rezervirajo počitnice zadnji trenutek, imajo zelo malo izbire, cene pa so v zadnjem trenutku tudi podvojene. 'First minute' pa prinaša možnost izbire, ne pa zgolj zadovoljitve s tistim, kar je še ostalo.

Tega se Slovenci očitno zelo dobro zavedamo, saj turistične agencije v Sloveniji opažajo rast pri zgodnjih rezervacijah, tako imenovanih first minute rezervacijah. 

Nataša Jeza Kotnik, predstavnica za odnose z javnostjo iz Sončka, nam pojasni, da je v njihovi agenciji že nekaj let januar tisti mesec, ko največ Slovencev rezervira svoje poletne počitnice: "To je finančno naš najbolj močan mesec – bolj kot na primer maj, junij, julij ..."  

"Prosti čas je izjemno dragocen in ljudje ga želijo preživeti čim bolj brez skrbi," pri Kompasu menijo, da od koronskih časov Slovenci precej bolj cenimo potovanja in želimo poskrbeti, da bomo jih preživeli kakovostno.

Profimedia

Za svoj prosti čas smo pripravljeni nameniti nekaj več denarja, izbiramo kakovostne nastanitvene objekte in zaupamo organizacijo svojih počitnic oziroma potovanj izkušenemu ter dobremu ponudniku, o novih potovalnih navadah za spletni medij Metropolitan.si razlagajo predstavniki turističnih agencij.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord