Nika Vajnhandl | 19. 4. 2022, 20:00

TO je destinacija, kamor se največ Slovencev odpravlja na počitnice

Profimedia

Preverili smo, ali se Slovenci radi med prazniki zadržujemo doma, ali potujemo po svetu. Še ne veste, kje boste letos počitnikovali? Razkrivamo, katere so najbolj priljubljene lokacije.

Potovanja in počitnice so nazaj v polnem zamahu, vsi pogoji so se zelo omehčali oziroma nekje celo izničili, kar se tudi pozna med ljudmi, ki so zelo željni novih potovalnih doživetij.

Zanimalo nas je, za katero turistično destinacijo med Slovenci obstaja največje povpraševanje za prvomajski oddih, zato smo vprašanja o tej tematiki naslovili na turistične agencije. Te so nam povedale, da za letošnje prvomajske počitnice zaznavajo veliko povpraševanj in rezervacij.

Profimedia

Največ povpraševanj za tople kraje

V Turistični agenciji Palma za Metropolitan razkrijejo, da je največ povpraševanj za tople destinacije in sicer za priljubljeni Egipt, kamor boste lahko v času prvega maja poleteli kar s tremi posebnimi letali, direktno iz Ljubljane.

Potem so tu še "poletne destinacije" – Rodos, Kreta in Turčija, kjer že v času prvega maja odpirajo poletno sezono. Priljubljene tople destinacije so še Dubaj in Ras Al Khaimah, Sicilija, Sardinija in Malta.

S Turistične agencije Palme povedo, da je veliko povpraševanj po vodenih potovanjih, kjer je velika prednost posebno letalo iz Ljubljane. Pravijo, da njihove goste najbolj vleče v Jordanijo, Albanijo, Nizozemsko, Španijo in Islandijo.

Sanjske počitnice so tudi tiste, kamor se Slovenci zelo radi odpravijo – v tem času je bilo največ rezervacij za Maldive, Sejšele, Dominikansko republiko, Mehiko

Za prvi maj se vračajo tudi avtobusna potovanja. Na Palmi največ rezervacij beležijo za sosednje in bližnje dežele – Italijo, Avstrijo, Madžarsko, Srbijo, Češko, Švico, Makedonijo

Slovenci bomo obiskali tudi priljubljene prestolnice in mesta – Pariz, London, Istanbul, Lizbono, Atene, Berlin, poleg tega pa še Maroko in Baltske dežele.

"Zelo nas tudi veseli, da smo uspeli zagotoviti dve svetovni potovanji in sicer se bomo odpravili na raziskovanje Peruja in Mehike," še povedo s Palme.

Profimedia

V času prvega maja je tradicionalno veliko zanimanja tudi za Hrvaško, predvsem sosednjo Istro in Kvarner. Nazaj so tudi križarjenja, v času prvomajskih počitnic so na Turistični agenciji Palma zagotovili dva vodena skupinska križarjenja po priljubljenem Sredozemlju.

Zanimiva tudi Islandija

Medtem s Turistične agencije Kompas za Metropolitan povedo, da zaznavajo največ zanimanja za Islandijo, kamor Kompas leti s svojim letalom direktno iz Ljubljane.

Poleg tega povedo, da je veliko zanimanja za evropska mesta London, Amsterdam, Pariz, Rim, vroča destinacija trenutno pa je Albanija, ki ponuja kombinacijo bodisi s Črno Goro ali Makedonijo in Ohridskim jezerom, kar je čudovito pomladno potovanje.

Od daljših destinacijah sta najbolj iskani Jordanija in Egipt, pa Dubaj, Sejšeli in Združene države Amerike, predvsem New York, pravijo.

Kakšne pa so cene?

Cene so se povišale sorazmerno glede na trenutno ponudbo in povpraševanjem. "Z letom 2019 težko primerjamo, ker je bilo takrat tudi bistveno več ponudbe v primerjavi s povpraševanji," pravijo s Palme.

Pri Kompasu cene trenutno ostajajo na ravni preteklih let, pričakujejo pa da bodo glede na trenutno rast cen goriva narasle tudi cene letalskih prevozov.

Kam se je najbolj smotrno odpraviti?

Čeprav smo ugotovili, da smo Slovenci pravi popotniki, in da nam nobena destinacija ni predaleč, je vendarle smiselno razmisliti, kam se odpraviti za kratek oddih - prvomajske počitnice in prazniki vendarle ne trajajo prav zelo dolgo.

Zato za prvomajske počitnice predlagamo tisto destinacijo, kjer si boste najbolj napolnili baterije in odmislili vse zadeve, ki nas v zadnjem obdobju spremljajo.

Od potovanj so najugodnejša potovanja v bližnjo Italijo in Avstrijo, medtem ko imamo pri letalskih destinacijah najboljše cene do evropskih prestolnic in Islandije.

Potovanje je pravzaprav investicija, ki se vedno splača, saj napolni duha in ustvari doživetja in spomine, ki nam ostanejo za vedno. V teh časih je to še toliko več vredno.

Seveda pa je svoje potovalne načrte potrebno vedno prilagoditi glede na razmere. Prav tako je pomembno, da pri izbiri potovanj poznamo potovalne pogoje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec