N. V. | 8. 8. 2022, 07:00

Računi vse višji, nakupovalne vrečke vse lažje: take so cene v trgovinah danes

Profimedia

Katere podražitve živil najbolj presenetijo?

Stroški so se nam zvišali skoraj za petino, poročajo v oddaji 24ur zvečer. Nekateri se zaradi denarne stiske, ki jo je prinesla skoraj 12-odstotna inflacija, borijo iz meseca v mesec.

In kaj bodo naredili trgovci? Nekateri že znižujejo cene z akcijami in različnimi ponudbami, poročajo v oddaji. 

Kaj se je najbolj podražilo?

  • Preseneti, da se je najbolj podražilo zamrznjeno sadje – podražilo se je za kar 37 odstotkov, medtem ko se je sveže sadje za 17 odstotkov. Kilogram sadja je zdaj v trgovini približno 35 centrov dražji kot lani, povedo v oddaji 24ur zvečer.
Profimedia
  • Moka se je podražila za 24 odstotkov. Če smo samo lani za kilogram moke plačali 76 centov pa danes v trgovinah plačamo en evro.
Profimedia
  • Testenine so dražje za 17 odstotkov – to je pri povprečnem kilogramu testenin 24 centov več kot lani.
Profimedia
  • Maslo se je podražilo za 26 odstotkov. Če danes zavojček stane 3 evre, smo lani zanj dali 2,2 evra, pred sedmimi leti pa zgolj 1,6 evra.
Profimedia
  • Konzervirano mleko je porastlo za 11 odstotkov.
Profimedia
  • Podražil se je tudi krompir, za slabih sedem odstotkov.
Profimedia
  • Cene olja so ponorele. V zadnjem letu je cena olja zrastla za 30 odstotkov. Če ga danes na trgovinskih policah najdemo za približno 3,5 evra, je lani stal 2,45 evra, pred sedmimi leti pa smo ga kupovali za 2,3 evra.
Profimedia
  • Tudi kruh je dražji za 18 odstotkov. Če kilogram hlebca danes stane 2,5 evra, smo ga lani dobili za 2,05 evra, leta 2015 pa za veliko manj: za zgolj 1,8 evra.
Profimedia
  • Meso se je v povprečju podražilo za 14 odstotkov, perutnina celo za slabih 20 odstotkov. Torej, če kilogram piščančjih prsi danes stane 10 evrov, smo lani zanje dali 8 evrov, pred sedmimi leti pa zgolj 5,7 evra.
Profimedia

Koliko nas torej stane nakup?

Kilogram kruha, piščančjega mesa, maslo, testenine, mleko, jabolko in krompir nas trenutno stanejo skoraj 23 evrov, lani nas je tak nakup stal skoraj 5 evrov manj, pred sedmimi leti pa 7 evrov manj kot letos, so izračunali v oddaji 24ur zvečer.

Slovenci zategujejo pasove

Novinarji oddaje 24ur zvečer so vprašali tiste, ki so se ravno odpravljali iz trgovine, kako občutijo podražitve. Mnogi so povedali, da "zategujejo pasove", izbirajo druge produkte, nižje kakovosti, ki so cenejši. Pravijo, da podražitve močno občutijo, saj se njihovi stroški višajo, dohodki pa ostajajo enaki. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ