N. V. | 20. 12. 2022, 18:15

Radioamaterji v Sloveniji še delujejo: bi nas lahko rešili ob hibridnem napadu na evropsko električno omrežje?

Luka Mustafa

Danes se nam zdi komunikacija z velikimi antenami in sistemi nepredstavljiva. Dobro pa je, da radioamaterstvo vseeno živi: če pride do hibridnega napada, bi lahko bili ljudje, ki se ukvarjajo s tem konjičkom, naša edina rešitev.

Radioamaterstvo je konjiček, ki izvira iz časov, preden so bile telekomunikacijske povezave na voljo. Če povprašate svoje babice in dedke, so morda bili v stiku s svojimi sorodniki in prijatelji, ki so se odselili na primer v Argentino, tako da so se spoprijateljili z lokalnim radioamaterjem in ga prosili, da najde radioamaterja v tujini, v kraju, kjer so njihovi sorodniki, in prenese sporočilo.

Sedaj ob obstoju interneta je seveda tak scenarij nepredstavljiv, saj smo povsem odvisni od telekomunikacijske infrastrukture. Zato je radioamaterstvo danes konjiček, ki pa je zanimiv tako mladim kot starim: z velikimi antenami in sistemi vzpostavljajo neposredno povezavo z drugimi po svetu. 

Luka Mustafa

Naj živi radioamaterstvo

Kljub temu da je funkcionalnost te službe izgubila pomen, je pravilno, da dejavnost še naprej živi. Zveza radioamaterjev Slovenije organizira ARON ekipe, ki nudijo podporo Centru za obveščanje republike Slovenije (CORS) in Regijskim centrom za obveščanje (ReCO). Hkrati nudijo informacijsko-komunikacijsko podporo tudi regijskim in državnemu štabu Civilne zaščite ter enotam v sistemu zaščite, reševanja in pomoči tako doma kot v tujini. 

ARON ekipa že bila aktivirana letos v času požarov na krasu, kjer je zagotavljala komunikacijo med posameznimi gasilskimi enotami na terenu.

Pomembno vlogo pa so imeli tudi, ko nam je leta 2014 zagodel žledolom, kjer sta bili uničeni električna in telekomunikacijska infrastruktura. ARON ekipe so zagotavljale prenos informacij med ekipami civilne zaščite, gasilci in reševalnimi službami na terenu, dokler se stanje ni normaliziralo.

Vaja: bi lahko pomagali, če pride do kibernetskega napada?

Pomislite, da pride do obsežnega izpada električne energije v celotni Sloveniji in bližnjih državah. Komunikacija z intervencijskimi službami je močno otežena, Slovenija je ovita v temo – in tako naj bi bilo še nekaj dni.

Med seboj bi lahko komunicirali le s pomočjo radioamaterjev, ki se se aktivirali v okviru načrta za zaščito in reševanje ARON. Nujne službe bi uspešno prejemale sporočila o potrebah po pomoči iz vseh slovenskih regij in naselij s pomočjo več kot 3500 lokalnih radioamaterjev.

Opisana situacija je v nedeljo služila kot vaja ekipi ARON in je simulirala potencialno dogajanje ob hibridnem napadu na evropsko električno omrežje. 

Luka Mustafa

Vaja e-armagedon 2022 je pokazala dobro pripravljenost na nastalo situacijo, razkrila nekaj potreb po tehničnih izboljšavah in izboljšala pripravljenost radioamaterskih ekip

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol