20. 6. 2022, 13:46

Na sporedu ne bo Tednika. Kaj pravijo novinarji in strokovnjaki?

RTV Slovenija

Razmere na javni radioteleviziji postajajo iz dneva v dan bolj napete, kar zaposleni pripisujejo predvsem spremembam v programski shemi. Zbrali smo nekaj mnenj strokovnjakov, ki so predstavili svoj uvid v tematiko.

Velik val kritik je sprožila programska odločitev na RTV Slovenija, zaradi katere na sporedu ne bo informativne oddaje Tednik, ki je bila namenjena novinarskim vpogledom v razmere na javni radioteleviziji. 

Novinarji RTV so za danes napovedali novo stavko, s katero se želijo upreti programskim spremembam in odločitvam, ki neposredno vplivajo na njihovo delo. 

Informacijo o odpovedi oddaje delila tudi voditeljica

Informacijo je na Facebooku delila Jelena Aščić, voditeljica in urednica oddaje Tednik, in ob tem dodala: "Brez pojasnila in razloga je umaknjen s sporeda. Dobili smo le sporočilo, da so odpovedane vse produkcijske kapacitete za snemanje oddaje." Pri tem je tudi pojasnila, da so v uredništvu "popolnoma šokirani," zakaj "pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih." 

Kakšna so mnenja strokovnjakov?

Pogovarjali smo se z Markom Milosavljevićem, ki v javnosti glasno zastopa mnenje neodvisnosti in svobode medijev. "Izvedel sem, da je nocojšnja oddaja Tednik v celoti umaknjena s sporeda TV Slovenija in da je to zahteval generalni direktor. Takšnega primera poseganja generalnega direktorja RTVS - čeprav morda v dvojni vlogi kot hkratnega v. d. direktorja TVS - ne pomnim." 

Bobo


Odkar sam, že več kot 20 let, aktivno spremlja in analizira delovanje javne RTV, tovrstne dvojne vloge ne pomni. K temu pa dodaja, da je za predvideno oddajo tudi sam podal izjavo o škodljivem in nedopustnem delovanju vodstva: 

"Cenzura mi je zanimiva tudi osebno, saj sem za omenjeni Tednik tudi sam dal izjavo oz. imel krajši pogovor z novinarjem Sekujem Condejem, prav o škodljivem in nedopustnem delovanju 'generalnega vodstva', kot sami sebe označujejo," je pojasnil za Metropolitan.  

Bobo

A na tej točki se njegovi pomisleki ne ustavijo: "Govorim o ukinjanju mednarodne dopisniške mreže in prek tega o škodljivem ravnanju vodstva, ki je v nasprotju z nalogami RTVS, kot jih predvideva zakon. Govorim tudi o drugih škodljivih potezah tega vodstva, seveda pa je potrebno upoštevati osnovno dejstvo, da je bil generalni direktor Andrej Grah Whatmough imenovan za generalnega direktorja lani kljub temu, da sploh ni izpolnjeval razpisnih pogojev o minimalnih letih vodstvenih izkušenj."

Kot pojasnjuje, je ta primer še zmeraj na sodišču: "Ta primer je še vedno na sodišču, pa čeprav bi moral biti rešen hitro, saj gre za pomembno javno institucijo, kjer je ključnega pomena, da so vodstveni kadri imenovani zakonito, v skladu z razpisi." 

Namesto Tednika, v katerem bi novinarji predstavili razmere na javni radioteleviziji, bo tako na sporedu ponovitev dokumentarne oddaje o bančni luknji. Namesto oddaje Studio City pa bo na sporedu nemška dokumentarna oddaja o Madžarski.

Oglasila se je tudi novinarka Eugenija Carl

Na Facebooku je svoj zapis delila tudi novinarka Eugenija Carl in pojasnila: "20. 6. 2022 se bo v zgodovino zapisal kot datum ene najbolj brutalnih cenzur na RTVS."

Pri tem je dodala, da tudi sama največjo vlogo v vsem tem pripisuje generalnemu direktorju: "Generalni direktor, največji škodljivec vseh RTV-časov, je v siceršnjem svojem uničevalnem pohodu in v podivjani nameri, da čim bolj onemogoči stavko, bunkeriral današnji Tednik o razmerah v hiši." 

Zaskrbljenost izrazila tudi ministrica za kulturo

Asta Vrečko, nova ministrica za kulturo, je v izjavi za javnost izrazila svoje stališče: "Skrbijo nas razmere na RTV, pred kratkim je prišla tudi napoved o ukinjanju dopisniške mreže, glede tega smo lahko zaskrbljeni. V globaliziranem svetu, v času, ko je treba imeti čim več informacij, se povezovati mednarodno, v času konfliktov po svetu, je jasno, da je v javnem interesu, tako javnega servisa RTV kot javnosti, da imamo čim več verodostojnih in kakovostnih informacij na voljo," je v uvodu pojasnila. 

Bobo

Po njenih besedah jo skrbi tudi dejstvo, da RTV zapušča veliko kakovostnih novinarjev: "Novinarji si zaslužijo svojo avtonomijo, uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja vsakokratne politike. Zavezani so delovanju v interesu javnosti, podajanju verodostojnih informacij in svojemu delu."

Pri tem pa je poudarila, da RTV Slovenija ni samo informativni program: "Tu so tudi kulturno-umetniški program, otroški, dokumentarni, športni, izobraževalni program."

Bobo

Kako svojo odločitev utemeljuje generalni direktor?

Kot pojasnjujejo na N1, je stavkovni odbor napovedal, da programske vsebine zaradi stavke ne bodo okrnjene. Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija, je izdal navodilo o prilagoditvi programske sheme, ki naj bi zajemala le minimalni obseg programa.

Bobo

"Mislimo in verjamemo, da bomo lahko ta obseg programa v ponedeljek zagotovili brez stavkajočih in jih zato ne bomo vključevali v delovni proces. Vključevali jih bomo samo, če bo to nujno potrebno zaradi zagotovitve minimalne pravice do obveščenosti," je povedal po poročanju druge jutranje kronike. 

Generalni direktor je na stavkajoče zaposlene naslovil predlog strokovnega sporazuma in jih pozval k preklicu stavke. 

Kot je pojasnil v svojem predlogu se želi z odločitvijo izogniti "nepopravljivi programski škodi," hkrati pa je pozval k podpisu in preklicu stavke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord