8. 8. 2023, 07:44 | Vir: STA

Razmere so se umirile, vendar Slovencem še vedno grozi ...

Borut Živulovič/Bobo

Pretok velike večine rek po napovedih upada, kljub temu pa težav še ni konec. 

Po vremensko mirni noči smo se zbudili v hladno jutro. Ob umiritvi poplavnih razmer bodo na prizadetih območjih nadaljevali sanacijo in ocenjevali škodo po nedavnih hudih poplavah. Pomoč prihaja tudi iz tujine. Popoldne pa se bodo v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne padavine, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Noč je minila brez vremenskih posebnosti, jutro je hladno, po nižinah je megla, poročajo meteorologi. Pretok velike večine rek po napovedih upada, kažejo zadnji podatki samodejnih hidroloških postaj. V Pomurju se podtalnica in zaledne vode še niso umaknile, je pa po poročanju Radia Slovenija Mura spet v strugi in za več kot pol nižja, kot je bila.

Nevarnost plazov

Kljub umiritvi hidroloških razmer pa po državi še vedno težave povzročajo plazovi. V Koroški Beli je do 7. ure vnovič veljala evakuacija prebivalcev na najbolj izpostavljenem delu. Nekateri deli na najhuje prizadetih območjih ostajajo težko dostopni. Pozno zvečer so uredili zasilni dostop do Luč prek Podvolovljeka, več hiš ostaja dostopnih le s helikopterjem, je še poročal radio.

Današnji dan bo tako ponovno minil v znamenju odpravljanja posledic po katastrofalni povodnji, tudi z vojsko, prav tako prihaja pomoč iz tujine. Na terenu bodo številni prostovoljci. Prek posebne spletne aplikacije Poplave 2023, ki so jo vzpostavili v ponedeljek, je pomoč ponudilo že 8767 ljudi, je razvidno z aplikacije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol