J. Z. | 21. 10. 2022, 17:35

Razpad sistema na ljubljanski urgenci: mladi zdravnik s prstom pokazal na krivce

Instagram/Bobo/David Zupančič/fotomontaža

Čeprav so zdravniki in vlada začasno zakopali bojno sekiro in se izognili stavki, pa je zdravstveni sistem na robu razpada. Da pridete na vrsto, boste v nekaterih primerih čakali dolge ure.

Glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je teden podpisal sporazum z vlado, zato je bila napovedana stavka zdravnikov začasno zamrznjena. A to ne pomeni, da so zdravniki zadovoljni z razmerami v zdravstvu. Mladi zdravnik David Zupanič, ki je v času epidemije na Instagramu postal prepoznaven s profilom ministry.for.wtf se je znova oglasil glede razmer v zdravstvu. 

V četrtek je na Instagramu objavil fotografijo dolge čakalne vrste na ljubljanski urgenci, ljudje pa so na obravnavo čakali več ur. "Super, da se pospeši programske obravnave. Super, da bo folk manj čakal na menjave kolka. Ampak dajmo bit resni in iskreni - urgence v Ljubjani razpadajo. Pokajo po šivih." Prepričan je, da so razmere na urgenci odraz propada primarne ravni zdravstva in večletnega pomanjkanja zdravnikov družinske medicine. "Čuti se odhajanje sester in zdravnikov iz slabo plačanih, grozljivih delovišč." Vprašal se je, kdo bi si želel delati na urgenci, kjer v vrsti čaka 35 ljudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Zupančič (@ministry.for.wtf)

"Naše zdravstvo ne rabi Covid epidemije, da je kriza. Samo takrat se več govori o tem. To ni prav. Gvoriti se mora o tem. Vsak od nas bo kdaj zbolel. Nekateri huje. Te težave se nas vseh tičejo."

Njegovo objavo je na Twitterju delil tudi Sledilnik. Objavo so delili številni uporabniki, ena pa je komentirala: "Ne, to je grozljivka. Ubogi ljudje. Jaz sem vsaki dan hvaležna za svoje zdravje. In vsako jutro si naročim, da se mi ne sme nič zgoditi in da moram biti zdrava. Našega zdravstvenega sistema sem se začela bati. Bešič Loredan, poberi se iz zdravstva."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol