A. B. | 25. 8. 2022, 11:44

Rekordno poletje za Slovenijo: nad katerima mestoma so najbolj navdušeni tuji turisti?

Profimedia

Naša država je med tujimi in domačimi turisti izjemno priljubljen cilj za počitnikovanje. Ste jo letos raziskovali tudi vi?

V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so julija zabeležili 952.000 prihodov turistov, kar je skoraj 24 odstotkov več kot julija lani.

Ustvarili so 2,7 milijona njihovih nočitev oz. 17,1 odstotka več kot julija lani in pet odstotkov več kot v rekordnem juliju 2019. Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, domači v Piranu.

Domačih turistov junija manj 

Turistični nastanitveni obrati so poročali o nekaj več kot 185.000 prihodih domačih turistov, kar je skoraj polovico manj kot julija lani. Ustvarili so okoli 670.000 nočitev oz. 46 odstotkov manj kot julija lani, so sporočili s statističnega urada.

Prihodov tujih turistov pa je bilo približno 767.000, kar je 88,2 odstotka več kot lanskega julija. Ustvarili so nekaj manj kot dva milijona nočitev oz. okoli 90 odstotkov več kot v istem lanskem mesecu. S tem so se prenočitve tujih turistov po navedbah statistikov izenačile s tistimi pred epidemijo.

Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, domači pa v občini Piran. Slednja je bila tudi skupno najbolj obiskana občina.

Profimiedia

K nam vse pogosteje nemški turisti

Turisti iz Nemčije so ustvarili okoli 348.200 nočitev oz. 17 odstotkov vseh. Največkrat so prenočili v občini Bovec. Po desetino nočitev so ustvarili turisti s Češke in Nizozemske, sledili so turisti iz Belgije, Madžarske in Avstrije.

Nekaj več kot milijon turističnih nočitev so julija zabeležili v nastanitvenih obratih v gorskih občinah, največ na Bledu.

Profimedia

Skoraj četrtino nočitev so turisti ustvarili v obmorskih občinah, sledile so zdraviliške občine, Ljubljana, druge občine in mestne občine.

V Ljubljani glavnino nočitev ustvarijo tuji turisti

Nočitve v Ljubljani so v juliju predstavljale skoraj 30 odstotkov vseh nočitev od začetka leta do konca julija.

Julija so domači in tuji turisti ustvarili skupno 277.700 nočitev, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani in skoraj toliko kot julija turistično rekordnega leta 2019.

Profomedia

V kakšnih nastanitvah so največkrat prenočili?

Domači in tuji turisti so največ nočitev ustvarili v hotelih (784.900 nočitev ali 29 odstotkov vseh), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (26 odstotkov vseh nočitev) ter kampi (24 odstotkov vseh nočitev).

V sedmih mesecih leta je Slovenijo obiskalo okoli 3,3 milijona turistov. Ustvarili so nekaj manj kot 8,7 milijona nočitev, kar je za približno 4,7 milijona več kot v istem obdobju lani. Domači turisti so ustvarili skoraj 3,5 milijona nočitev oz. 40 odstotkov vseh nočitev, tuji pa 5,2 milijona oz. 60 odstotkov vseh.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.