Uredništvo | 22. 2. 2024, 12:30

Reševalna akcija jamarja končana! Ponesrečenec je živ, ampak v šoku

Bobo

Po 18 urah so ga rešili iz jame.

Končala se je reševalna akcija jamarja, ki je trajala približno 18 ur. Jamar, ki mu je spodrsnilo in se je med padcem poškodoval v jami Jelen brdo na območju Gotenice, se ni mogel sam rešiti, reševalna akcija pa se je zaradi težkega terena zapletla

V reševalni akciji, ki je trajala vso noč, so reševalci ročno širili ožine. Zjutraj so sporočili, da se je stanje poškodovanca poslabšalo in da ga bodo morali iz jame prepeljati z nosili, kar pomeni, da si bodo pri širjenju ožin pomagali z eksplozivom.

Bobo

Ponesrečenca je slabost po približno dveh urah minila in ekipa se je odločila, da nadaljuje transport proti površju brez nosil, poroča N1. Prvo težavno ožino na globini 60 metrov so dosegli ob 10. uri, do 11. ure pa so že premagali vse kritične točke in jamarja ob 11.45 potegnili na površje

Poškodovanec je priseben, ampak v šoku. Ponoči ga je dosegel zdravnik, ki je med reševanjem spremljal njegovo stanje. Hudih poškodb nima, so pa prisotne hude bolečine, zaradi katerih ne more plezati, prav tako si je poškodoval zapestje in rebra, kar mu otežuje dihanje. Utrpel je tudi udarec v glavo.

Jamarju je sicer takoj po padcu prvo pomoč nudila skupina, s katero se je spustil v jamo, oskrbovalna ekipa jamarjev, ki se je do skupine spustila v sredo zvečer, pa mu je uredila bivak, prinesla grelne odeje, toplo hrano in vodo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol