Ni. Vu. | 12. 1. 2024, 09:24

Številni na robu preživetja, novice pa so vse slabše: poglejte, koliko ljudi bo v letu 2024 ostalo brez službe

Profimedia

Mednarodna organizacija dela napoveduje porast brezposelnosti in povečanje revščine v letu 2024.

Izzivi, s katerimi se danes sooča večina prebivalstva, postajajo vse bolj obsežni. Visoka inflacija, pandemija in več trenutnih vojn so pripeljali do tega, da preživijo le najbolj usposobljeni in prilagodljivi, pri čemer mnogi podatki kažejo na veliko neenakost med bogatimi in revnimi. Poleg nizkih plač, visokih cen in smrti zaradi pandemije ter vojn je zdaj prišla v javnost še ena informacija, ki se nanaša na stopnjo brezposelnosti za leto 2024. Podatke je pripravila mednarodna organizacija dela (ILO), žal pa niso prav nič optimistični. 

ILO je napovedala, da se v letošnjem letu pričakuje povečanje števila brezposelnih po vsem svetu. Pričakujejo, da bo število brezposelnih v tem letu naraslo za kar dva milijona, kar bo dvignilo stopnjo brezposelnosti na 5,2 odstotka, v primerjavi s 5,1 odstotka leta 2023. 

Profimedia

Tudi dohodkovna neenakost se je povečala, opozarjajo pri ILO in dodajajo, da zmanjševanje realnega razpoložljivega dohodka "slabo vpliva na agregatno povpraševanje in trajnejše gospodarsko okrevanje".

"Še vedno obstaja velika razlika med državami z višjimi in nižjimi dohodki. Revščina med zaposlenimi bo verjetno še naprej obstajala," pravijo v izjavi. Število delavcev, ki živijo v ekstremni revščini (zaslužijo manj kot 1,96 evra dnevno), se je povečalo za približno milijon v preteklem letu, število delavcev, ki živijo v zmerni revščini (zaslužijo manj kot 3,33 evra na dan), pa se je v istem letu povečalo za 8,4 milijona.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol