R. K. | 31. 3. 2023, 21:44 | Vir: STA

Robert Golob Ukrajince nagovoril v ukrajinščini: "Skupaj z vami smo tudi mi kozaškega rodu" (VIDEO)

Profimedia/fotomontaža

Slovenski predsednik vlade je v Kijevu ostro obsodil vojna grozodejstva ter pozval k temu, da se storilce privede pred sodišče.

Predsednik vlade Robert Golob se je danes v predsedniški palači Marinski v Kijevu udeležil vrha o ruski odgovornosti za zločine v Ukrajini. Med obiskom je zbrane nagovoril v ukrajinskem jeziku: "Danes smo povezani kot še nikoli. Skupaj z vami smo tudi mi kozaškega rodu. In skupaj z nami boste znova zagospodarili v svoji deželi. Slava Ukrajini!" je med drugim povedal.

v pogovorih s predsedniki držav in vlad pa je ponovno obsodil neizzvano in nepotrebno vojno ter poudaril, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

Storilce je treba pripeljati pred sodišče

"Grozodejstva, storjena v Buči in drugod po Ukrajini, predstavljajo hudo kršitev človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava. Nedolžni civilisti so bili izpostavljeni brutalnemu nasilju in grozotam, ki so pustile trajen pečat v skupnostih in v kolektivni zavesti ukrajinskega naroda," je povedal Golob.

"Prizadevati si moramo za svet, v katerem se spoštuje mednarodno pravo in je zadoščeno pravici. Le tako bomo dosegli pravičen in trajen mir," je pozval. Ob tem je dodal, da je storilce treba privesti pred sodišče in na takšen način zagotoviti, da se takšna grozodejstva nikoli več ne bodo ponovila.

Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta podpisala tudi skupno izjavo o podpori Ukrajini pri vključevanju v EU in Nato.

V kabinetu predsednika vlade pozdravljajo nalog za Putinovo aretacijo

Slovenija je odločna zagovornica mednarodnega kazenskega prava in Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) ter, kot poudarjajo v kabinetu premierja, Ukrajini na vse načine pomaga pri njenih prizadevanjih za odgovarjanje za najhujša kazniva dejanja.

"Pozdravljamo izdajo naloga ICC za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok zaradi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo. Gre za obžalovanja in obsojanja vredno taktiko s strani Rusije. Otroci so tisti, ki bi jih morali še posebej varovati z vsemi možnimi sredstvi," so še sporočili v kabinetu predsednika vlade.

Profimedia

Ukrajina vojne ne podpira

Na vrhu so poleg Goloba in Zelenskega sodelovali tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maija Sandu.

Na vprašanje o stanju varnosti v Evropi je ukrajinski predsednik med drugim pojasnil, da ruska odločitev o nameščanju taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji pomeni, da nedavni pogovori s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom Putinu niso prinesli želenega rezultata.

Ob tem je ponovil, da Ukrajina ne podpira vojne, temveč si prizadeva zgolj za zmago in mir. "O pravi poti do miru se bo slej ko prej začelo razpravljati, vendar v pogajanjih o trenutnih zahtevah Rusije ne nameravamo sodelovati," je dodal.

Profimedia

Obstajati mora samo en mirovni načrt

Slovaški premier je izpostavil, da je razplet vojne v Ukrajini pomemben za našo prihodnost. "Vsi si želimo miru. Zelenski je v zgodnji fazi vojne Putina celo pozval k mirovnim pogovorom, vendar ga Putin takrat ni poslušal," je dejal in dodal, da mora obstajati samo en mirovni načrt in to je ukrajinski mirovni načrt.

Plenković pa je medtem predstavil svoj načrt o tem, kako lahko zanesljivo krepimo moč in pomoč Ukrajine. "Prvič, izjemno pomemben je obstoj njenega patriotizma, da se obrani pred zunanjo agresijo. Drugič, še naprej moramo zagotavljati pomoč Ukrajini, tudi vojaško. In tretjič, zahodne države morajo obdržati dozdajšnji nivo enotnosti," je pojasnil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol