13. 6. 2023, 15:17 | Vir: STA

Robert Golob na prvem uradnem obisku v Avstriji: podaljševanje nadzora na meji je neupravičeno in neučinkovito

Žiga Živulovič jr./Bobo

Bil je kritičen do podaljševanja nadzora na slovensko-avstrijski meji, češ da "podatki kažejo, da tovrstni ukrepi ne zaustavljajo migracij".

Predsednik vlade Robert Golob je na prvem uradnem obisku v Avstriji ponovil stališče Slovenije, da je avstrijsko podaljševanje nadzora na meji neupravičeno in neučinkovito. Prav tako pa je izpostavil, da bi morali na avstrijskem Koroškem v vrtce ponovno vpeljati slovenski jezik ter s tem okrepiti njegovo rabo v predšolskem obdobju.

"Zavedamo se bogastva manjšin. Najpomembnejša iniciativa na področju slovenske manjšine na Koroškem je, da bi v vrtce ponovno pripeljali slovenski jezik in okrepili prisotnost slovenščine v predšolskem obdobju," je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem izjavil Golob.

Bobo

Ponovno je bil kritičen do podaljševanja nadzora na slovensko-avstrijski meji, češ da "podatki kažejo, da tovrstni ukrepi ne zaustavljajo migracij". Spomnil je, da v Evropskem svetu poteka debata, kako s skupnimi napori učinkovito nasloviti problem nelegalnih migracij. Z avstrijskim kanclerjem pa sta se strinjala, da bi morali okrepiti sodelovanje s tranzitnimi državami in državami izvora.

"S tem si želimo zaustaviti ali vsaj upočasniti priliv migracij. Zgolj kontrola meja pa ne more dati nikakršnih rezultatov," je dodal Golob in izpostavil Dansko kot primer nadzora migracij, ki bi mu državi morali slediti. Premier in avstrijski kancler sta sicer med drugim spregovorila tudi o energetiki, vojni v Ukrajini in Zahodnem Balkanu.

Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so prijateljski in dobri. Med drugim državi sodelujeta v kulturi, znanosti in umetnosti ter v mednarodnih organizacijah, Avstrija pa je tudi ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol