21. 3. 2024, 12:37 | Vir: STA

Glasovanje za novega generalnega sekretarja Nata: komu bo dala glas Slovenija?

Profimedia

Predsednik vlade Robert Golob je povedal, kaj bo storila naša država.

Slovenija bo v bitki za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato resno preučila tako kandidaturo romunskega predsednika Klausa Iohannisa kot tudi kandidaturo odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja, je danes na sedežu zavezništva v Bruslju povedal premier Robert Golob.

Mark Rutte

Mark Rutte

Profimedia

Kot je pojasnil, je Slovenija pred približno mesecem dni podprla Ruttejevo kandidaturo za generalnega sekretarja, ki je bil tedaj edini kandidat. Pred nekaj tedni pa je kandidaturo napovedal še romunski predsednik Iohannis.

Ni nujno, da bo Slovenija spremenila odločitev

Njegovo kandidaturo je Slovenija vzela "zelo resno", predvsem zaradi regionalne uravnoteženosti, je povedal Golob. To sicer še ne pomeni, da bo spremenila odločitev, ampak bo obe kandidaturi temeljito preučila. Premier je poudaril, da kandidat na koncu potrebuje soglasno podporo držav članic zavezništva.

Naslednika Jensa Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Za glavnega favorita sicer velja Rutte, ki si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije.

Klausa Iohannis

Klausa Iohannis

Profimedia

Rutteju bi lahko izvolitev preprečili Madžari

Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic, kar pa bi nizozemskemu premierju lahko preprečila Madžarska. Budimpešta je namreč v začetku meseca sporočila, da Rutteja za novega generalnega sekretarja Nata ne namerava podpreti.

Trenutnemu generalnemu sekretarju Stoltenbergu, ki je danes na sedežu zavezništva v Bruslju sprejel premierja Goloba, se mandat izteče 1. oktobra letos.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord