L. PA. | 21. 3. 2024, 09:00

Ljubljansko letališče na tem neslavnem seznamu: med poleti pričakujte ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ljubljansko letališče se je znašlo na visokem petem mestu mednarodne lestvice, uvrstitev pa mu ni ravno v ponos.

Tudi najbolj izkušeni letalski potniki verjetno niso povsem ravnodušni, ko letalo zajame turbulenca.

Čeprav gre v večini primerov za nenevaren pojav (hudo turbulenco bodo po podatkih spletne strani Travel Fund doživeli le potniki na enem od 50.000 poletov), nam, če ne drugega, sunkovito tresenje in nihanje letala onemogočita sproščujoče dejavnosti, kot so spanje, prehranjevanje in branje. 

Turbulenca se pojavi zaradi nenadne spremembe v zračnih tokovih, ki povzroči ostre in hitre vzpone in padce ter nepričakovane premike letala. Zaradi globalnega segrevanja bi ta pojav v prihodnjih letih lahko postal še pogostejši.

Spletna platforma Turbli se ukvarja z napovedovanjem in beleženjem turbulenc na letalskih relacijah po vsem svetu. Vsako leto analizirajo približno 150.000 relacij, ki povezujejo 500 svetovnih letališč, in objavijo izsledke.

Tako so že na voljo podatki za leta 2023, na kar dveh lestvicah najmočnejših turbulenc pa se pojavi ljubljansko Letališče Jožeta Pučnika (Brnik).

Morda vas zanima tudi:

Neslavno peto mesto

Letališče Brnik se je uvrstilo na visoko peto mesto najbolj turbulentnih letališč v Evropi. Na prvem mestu je avstrijski Dunaj, sledijo pa mu letališča v Zurichu, Marseillu in Ženevi.

Pa ne le to: Brnik je omenjen tudi med evropskimi relacijami z najvišjo povprečno turbulenco. Na petem mestu je namreč relacija Brnik-Zurich. Najbolj turbulentna je relacija Milano-Ženeva, na drugem mestu je Milano-Zurich, na tretjem Ženeva-Zurich, na četrtem pa Marseille-Zurich.

Platforma Turbli se pri analizah sicer opira na svojo zgodovinsko zbirko podatkov, ta pa sloni na meteoroloških napovedih, ki jih dobijo od Meteorološkega urada Združenega kraljestva (napovedi nevihtnih oblakov kumulonimbusov) in Nacionalne uprave za oceane in ozračje v ZDA.