24. 10. 2023, 21:22 | Vir: STA

Golob po očitkih Bobnarjeve: iz njenih ust je prišla le ena resnična trditev

Borut Živulović/Bobo

Premier in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob nekdanji ministrici Tatjani Bobnar očita veliko natolcevanja. Je pa potrdil, da je imela nalogo "očistiti policijo janšistov".

Golob je v izjavi po seji sveta stranke odgovarjal tudi na nekatere aktualne afere, med drugim na očitke nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, izrečene v ponedeljek na seji preiskovalne komisije DZ, ki preverja sume političnega vmešavanja v delo policije.

"Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo in to je, da očisti policijo janšistov," je dejal Golob. Za vse ostalo, kjer da je Bobnarjeva "resnico prikrojila", pa po njegovih besedah obstajajo priče in dokazi, ki jih bo predstavil, ko bo tudi sam pričal pred komisijo DZ. Isto kot za Bobnarjevo velja tudi za Boštjana Lindava, je dejal.

Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija DZ je namreč včeraj zaslišala Bobnarjevo in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Bobnar je znova izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade Roberta Goloba, ki so pozneje vodili do njenega odstopa. Lindav pa je izrazil pričakovanje, da bo komisija zaslišala več prič, tudi Miloša Milovića, ki naj bi svetoval premierju glede varovanja.

Po neuradnih informacijah POP TV pa naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december.

Zaradi slišanega na za javnost zaprtem delu seje je NSi zahtevala sklic komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot je danes dejala poslanka Vida Čadonič Špelič, ocenjujejo, da je predsednik vlade uporabil svoj politični vpliv za vplivanje na konkretne postopke dela varnostno-obveščevalnih služb. Konkretnih informacij o povedanem na zaprtem delu seje ni delila. Premier Golob pa je danes dejal, da ne ve, kaj je bilo povedano na zaprtem delu seje, saj tudi ne sme vedeti.

Komentiral tudi dogajanje na Darsu

Golob je pokomentiral tudi razkritja POP TV o domnevnem podkupovanju za posle Darsa, ki ga vodi vidni član NSi Valentin Hajdinjak, in sumu kartelnih dogovarjanj. POP TV je namreč razkril posnetek in objavil pričanje žvižgača, ki trdi, da naj bi davčni svetovalec Rok Snežič zahteval podkupnino in da naj bi šel del denarja tudi za SDS.

24ur.com/posnetek zaslona

"Bil je skrajni čas, da se jasno pokaže in tudi ljudi spomni, kaj smo imeli pred to vlado," je dejal. Dodal je, da ne samo, da so v mandatu prejšnje vlade "brezobzirno uporabljali inštitucije zato, da so vpogledovali v zasebne bančne račune soprog političnih funkcionarjev, kaj šele političnih nasprotnikov, tako daleč so šli, da so denar dobesedno basali v žepe". "Mislim, da ti posnetki natančno in vse povedo o tem, kakšne so tiste vrednote, ki so jih živeli in jih še danes živijo oni in zakaj so ljudje danes na to mesto izvolili drugo ekipo, ki stoji za mano," je dejal Golob.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol