Uredništvo | 15. 11. 2023, 12:31

Bo Radence obiskal rubež? Občina, ki jo vodi Roman Leljak, naj bi bila zaradi 2,3 milijona evrov dolga tik pred izvršbo

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po besedah predsednika murskosoboškega okrožnega sodišča je bil predlog za izvršbo vložen na podlagi verodostojne listine.

V občini Radenci, na čelu katere je že peto leto famozni župan Roman Leljak, je vse bolj napeto. Spori med občinsko koalicijo in opozicijo se vlečejo že vse od začetka mandata, v zadnjih dneh pa je delo občinskega vodstva oteženo še zaradi odstopa polovice občinskih svetnikov, zaradi česar se prebivalcem Radencev obetajo predčasne volitve.

Seja občinskega sveta občine Radenci.

Seja občinskega sveta občine Radenci.

Facebook/Jože Šmelc/posnetek zaslona

Še dodatno pa se zapleta zaradi različnih sodnih postopkov, med katerimi najbolj bode v oči, da je občina Radenci očitno tik pred izvržbo, ker javnemu podjetju, ki ji dobavlja vodo, dolguje več kot dva milijona evrov.

Predlog vložen na podlagi verodostojne listine

Če se občini Radenci z Javnim podjetjem (JP) Prlekija ne bo uspelo dogovoriti glede poravnave 2,3 milijona evrov dolga, kolikor naj bi znašala terjatev do občine, bo najverjetneje nastopila prisilna poravnava oziroma izvršba.

Okrajno sodišče v Gornji Radgoni je namreč predlogu za izvršbo že ugodilo. Da je bil predlog za izvršbo vložen na podlagi verodostojne listine, je za lokalni spletni medij Bakos.si potrdil tudi predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča Branko Palatin, ki je pojasnil, da se zaradi vloženega ugovora dolžnika zadeva zdaj vodi na murskosoboškem sodišču kot gospodarsko pravdna zadeva.

Postopek zdaj vodi murskosoboško sodišče.

Postopek zdaj vodi murskosoboško sodišče.

Gregor Mlakar/STA

Ena največjih porabnic vode v sistemu

Direktor JP Prlekija mag. Artur Racman je za omenjeni medij pojasnil, da občina Radenci svojih obveznosti za dobavljeno vodo ne plačuje že od 1. februarja 2020, ko so uvedli delovanje skupnega sistema in dejanskih stroškov. V javnem podjetju pravzaprav ne vedo, koliko vode radenska občina ni plačala, sami namreč ne morejo odčitavati števcev v občini, saj to počne občinski obrat.

Vendar pa je po njihovih izračunih dolg občine do podjetja ob vložitvi zahtevka za izvršbo znašal 2,3 milijona evorv. Ker je občina Radenci v enakem položaju kot ostalih sedem občin, ki so vključene v sistem 'kraka C', Racmanu ni jasno, zakaj je Leljak prepričan, da jim vode ni treba plačati.

Radenska občina naj bi bila med občinami Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej, ki so vključene v sistem JP Prlekija, celo ena največjih porabnic vode, saj je veliko porabi že podjetje Radenska. 

Roman Leljak je proti direktorju JP Prlekija napovedal kazensko ovadbo.

Roman Leljak je proti direktorju JP Prlekija napovedal kazensko ovadbo.

Ziga Zivulovic jr./Bobo

Kaj pravi župan Leljak?

Pri Bakos.si so se obrnili tudi na župana Leljaka, ki je prepričan, da z izvršbo ne bo nič. Priznal je, da postopek na sodišču poteka, a po njegovih navedbah nima pravne podlage. To naj bi bilo razvidno iz poročila o opravljenem pregledu poslovanja JP Prlekija iz leta 2023. "Iz poročila izhaja, da ima občina Radenci pri omrežnini preplačilo 46.000 evrov, pri vodarini dolg 250.000 evrov, s tem da je dolg predvsem na račun elektrike," je povedal radenski župan.

Dodal je, da bo ostalih sedem občin podražitev elektrike vštelo v novo ceno vode, zaradi česar naj bi se voda podražila za 40 odstotkov. Ob tem je dejal, da bo občina Radenci svoj dolg poravnala takoj po končanem sodnem postopku, omenjenega zneska pa ne bodo všteli v ceno vode, kar bi po Leljakovih besedah bremenilo občane.

Žiga Živulović jr./Bobo

Leljak je napovedal, da bo občina Radenci proti direktorju JP Prlekija podala kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja, saj naj bi s prirejenimi in nepotrjenimi računi zavajal izvršilni postopek. Poudaril je, da JP Prlekija toži Občino Radenci za en milijon evrov omrežnine, ki je po njegovih besedah last občine Radenci. "V tem delu je izvršba konfliktna sama s seboj," je prepričan.

Odločilo bo sodišče

Ob tem je dejal še, da je občina Radenci v času od 1. februarja 2020 do 31. decembra 2022 prodala 1.383.710, 40 kubičnih metrov vode, kar naj bi v denarju znašalo nekaj več kot 933.460 evrov. Za pripravo vode so JP Prlekija plačali dobrih 297.600 evrov, preostala razlika pa je bila izplačana za stroške dejanskega upravljalca, ki je režijski obrat občine Radenci. JP Prlekija v tem obdobju na območju Radencev ni delovalo, je Leljak povedal za Bakos.si.

Vrelec mineralne vode v občini Radenci.

Vrelec mineralne vode v občini Radenci.

Srdjan Živulovič/Bobo

Kako se bo vse skupaj razpletlo, bo torej moralo odločiti sodišče, a glede na to, da je bil po besedah predsednika murskosoboškega okrožnega sodišča predlog za izvršbo vložen na podlagi verodostojne listine, se radenski občini najbrž ne piše nič dobrega.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol