M. P. | 4. 2. 2023, 06:00

Roman slovenske pisateljice Ane Schnabl nominiran za ugledno mednarodno nagrado

Bobo

Avtorica mlajše generacije je v zadnjih petih letih izdala kar tri med bralci dobro sprejete knjige, vse bolj se prebija tudi na tuje trge.

Ana Schnabl piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo. Leta 2017 je izšel njen kratkoprozni prvenec z naslovom Razvezani, tri leta pozneje pa njen romaneskni prvenec Mojstrovina, ki je doživel angleški, nemški in srbski prevod. In ravno slednji je bil uvrščen v širši izbor za letošnjo prestižno mednarodno literarno nagrado Dublin 2023 (Dublin Literary Award 2023).

Knjiga je v angleščini pod naslovom The Masterpiece v prevodu Davida Limona izšla pri založbi Istros Books. Ožji izbor, v katerega bodo uvrščene najboljše izmed nominiranih knjig, bo znan 28. marca, končni zmagovalec pa bo oznanjen 25. maja. V letošnjem letu je pri nominiranju sodelovalo 84 knjižnic iz 31 različnih držav. Izbrali so 70 knjig, med katerimi jih je 30 prevedenih iz 19 različnih jezikov.

Roman Mojstrovina se odvija med letoma 1985 in 1986 v Sloveniji. V njem spremljamo protagonista Adama in Ano, ki se zapleteta v prešuštniško ljubezensko razmerje.

Roman Mojstrovina se odvija med letoma 1985 in 1986 v Sloveniji. V njem spremljamo protagonista Adama in Ano, ki se zapleteta v prešuštniško ljubezensko razmerje.

Bobo

Mednarodna literarna nagrada Dublin pod pokroviteljstvom Dublinskega mestnega sveta promovira odlično svetovno literaturo in zmagovalcu prinese bogato denarno nagrado v vrednosti sto tisoč evrov. Letos bo že 28. podeljena eni izmed nominiranih knjig, napisanih ali prevedenih v angleščino. 

Intervju z Ano Schnabl smo pred kratkim objavili tudi na Metropolitan.si, tega si lahko preberete spodaj.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ